Polisräd mot Amazon kring försäljning av barnporr

Japansk polis har gjort en räd mot Amazons huvudkontor i Tokyo samt deras distributionscentral i området Chiba. Deras mål ska ha varit barnpornografi som distribuerats via Amazons marknadsplats.

Amazon sägs samarbeta till fullo med polisen efter ett tillslag mot deras huvudkontor och distributionscentral i Tokyos storstadsområde. Tillslaget ska vara en del av en undersökning om påstådd försäljning av bilder av sexuella övergrepp mot barn.

– Vi tar denna undersökning på allvar och vi samarbetar fullt ut med myndigheterna, säger Amazon i ett uttalande.

Annons

Detta ska vara det andra tillslaget mot Amazon i samma veva där polisen i november förra året slog till mot en annan av Amazons distributionscentraler i landet. Polisens kartläggning ska ha börjat i september 2013 då man arresterat två män som sålt illegala fotoböcker på Amazons marknadsplats.

Försäljning av barnporr eller liknande material sägs vara ett stort problem i Japan och där mycket figurerar i en legal gråzon. Innehav av dessa bilder har endast nyligen blivit olagligt i Japan, enligt BBC, och det är till följd av detta som polisen nu slår till mot distributionen.

Har uppmärksammats tidigare

Den ideella organisationen Lighthouse, som hjälper utsatta barn och kvinnor i Japan, ska ha påpekat för Amazon att olagligt material funnits till försäljning på deras sida. Nätjätten ska inte ha svarat tydligt på detta men ändå tagit bort stora delar av de produkter som pekats ut.

Efter det senaste tillslaget ska man dock samarbeta till fullo med polisens undersökning och tydliggör att man gör sitt bästa för att rensa ut dessa former av material på marknadsplatsen.

– Vi tillåter inte olagliga saker på vår webbplats, och vi har system och processer som syftar till att förebygga och ta bort olagliga objekt från att listas. Vi åtar oss att upprätthålla vår policy och lagstiftning för varor som listas på vår webbplats, säger Amazon i ett uttalande.

 

Källa: BBC, WSJ, BI

Annons

Annons