Polisrazzia mot InkClub-grundarens nya möbelbolag

InkClub-miljonären Lennart Nybergs nya e-handelsbolag Designers Revolt, som tillverkar och säljer kopior av kända designföremål, fick i förra veckan påhälsning av polisen. Flera personer ska ha gripits, dock inte Lennart Nyberg själv.

I januari berättade vi om hur Nätbutiken Ikon M, som säljer kopior av designmöbler och lampor, och den svenske mannen bakom bolaget anklagades för upphovsrättsbrott. Bolaget bakom sajten som säljer produkterna finns i Storbritannien, som har svagare upphovsrättslagstiftning vad gäller design än Sverige, hävdar dock att de agerar helt lagligt.

Ett företag med liknande affärsidé är bläckpatronsmiljonären Lennart Nybergs nya möbelbolag, Designers Revolt. Företaget grundades 2007 och är precis som Ikon M registrerat i Storbritannien. Fram tills nu har man klarat sig undan liknande åtal, men i förra veckan fick inredningsföretaget påhälsning av polisen vid ett flertal tillfällen.

Annons

Enligt Dagens Industri grundas tillslagen på misstankar om både upphovsrättsintrång och varumärkesintrång.

– Det handlar om att man har sålt kopior av möbler och lampor och andra föremål samt använt andras varumärken på sin hemsida, säger kammaråklagare Fredrik Ingblad.

Riktar sig mot svenska marknaden

Enligt Fredrik Ingblad spelar det inte någon roll att företag är registrerat i Storbritannien, det eftersom man riktar sig mot den svenska marknaden och då gäller svensk lag. Tillslagen har skett mot företagets lager i norra Uppland och flera personer ska ha gripits.

Dock inte Lennart Nyberg, som 2007 sålde InkClub för 385 miljoner kronor. Och han tillbakavisar också anklagelserna.

– En polisrazzia låter ju som kraftigt övervåld. Designers Revolt har aldrig haft något att dölja. Vi har hela tiden varit öppna med hur vi bedriver verksamheten, säger Lennart Nyberg.

Källa: Dagens Industri

Annons