Politikerna i chock efter PostNords krisbesked

Hade gått i konkurs om det hade varit ett privatägt bolag, enligt uppgifter till dansk press.

När PostNords årsrapport presenterades i slutet av förra veckan slog nyheten ner som en bomb; förlusten bara för det senaste kvartalet var på över en miljard och nu måste tusentals anställda lämna bolaget.

Direkt stod det klart uppsägningarna skulle bli dyra eftersom många av de anställda i Danmark hade avtal om att få tre årslöner om de skulle bli uppsagda, och kritiken i svensk press har inte varit nådig mot den danska delen av företaget.

Annons
Annons

"Hela situationen är katastrofal"

Nu står det dock klart att företagets krisbesked verkar ha kommit som en rejäl överraskning även på andra sidan sundet. Enligt en artikel av Danmarks Radio är politikerna “chockade” av nyheten.

- Det är mycket kritiskt. De egna finanserna är borta och det ser riktigt illa ut, säger Henrik Brodersen, telesperson för postfrågor hos Dansk Folkeparti.

- Hela situationen är helt enkelt katastrofal, instämmer Karsten Hønge från SF (Socialistisk Folkeparti).

Danmarks Radio har konsulterat en redovisningsexpert som konstaterar att PostNord helt enkelt saknar pengar i kassan och att det hade rört sig om en “konkurssituation” ifall det hade handlat om ett bolag som står på egna ben.

Ska prata med svensk kollega

Samtidigt uppger DR att PostNords verksamhet i Sverige faktiskt går med plus och att svenskarna inte vill betala för att lösa situationen i Danmark, och därför ska det nu vara upp till danska staten att lösa problemen med PostNord i Danmark. 

- Vi måste ju ha en handlingsplan. Jag utgår från att transportministern redan är i gång med det här, säger Henrik Brodersen till DR Nyheter.

Danmarks transportminister Ole Birk Olesen ska ha tackat nej till att intervjuas av DR eftersom han var på semester. Han skriver dock i ett mail till DR att han ska “tala närmare med sin svenska kollega” den kommande tiden.

Även PostNord har avböjt att intervjuas av Danmarks Radio. 

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!