Portohöjning i Danmark ett hot mot E-handeln

Post Danmarks porto kommer att bli dyrare under 2014. Något som Danska motsvarigheten till Svensk Distanshandel, FDIH, inte är helt nöjda med. De anser att det kommer att minska e-handlarnas konkurrenskraft gentemot utländska nätbutiker.

Danska e-handlare och deras kunder kan räkna med högre fraktkostnader från och med nästa år. Under 2014 kommer Post Danmark nämligen att höja portot för kommersiella transporter.

Något som helt klart retat upp FDIH, Föreningen för Danska Internethandeln, som anser att högre portopriser kommer att försvaga konkurrenskraften för landets e-handlare gentemot utländska nätbutiker.

Annons

– I förra veckan visade en studie från Konkurrensverket att de danska portopriserna på små paket är upp till 36 procent dyrare än liknande produkter i andra EU-länder. Nu kan vi se fram emot att portot når en ny nivå, och det försvagar den danska e-handeln. FDIH uppskattar att listpriserna för små paket kommer att öka med 3-4 procent i genomsnitt, säger Henrik Theil, informationsdirektör på FDIH.

Post Danmark försvarar sig

På Post Danmark tycker man däremot inte att det går att jämföra portopriser över nationsgränserna. Man säger också att höjningen beror på den allmänna pris och löneutvecklingen.

– Fraktmarknaden för näthandeln är en avreglerad marknad med hård konkurrens. Post Danmarks priser baseras på de faktiska kostnaderna i Danmark och jämförelser med andra länder är missvisande eftersom deras priser är baserade på andra kostnadsnivåer, andra kvalitetsstandarder och andra servicenivåer, säger Morten O. Nielsen, kommunikationschef på Post Danmark.

På FDIH är man dock av den uppfattningen att den ökande konkurrensen, och att det skickas allt fler paket, borde leda till att priserna i stället borde bli lägre.

– Under 2014 kan vi traditionsenligt se fram emot högre priser. Det är irriterande och problematiskt för den danska e-handeln som ser till att Post Danmarks pakethantering ökar när det skickas allt färre brev, säger Henrik Theil.

Källor: UgensErhverv (1, 2)

Annons