PostNord i trubbel – hittar ingen ny ordförande

Tänkt ersättare såg jobbet som ett "självmordsuppdrag".

Tidigare i år kom beskedet att Jens Moberg avsåg att lämna sitt uppdrag som styrelseordförande på PostNord. Planen var att en ny ordförande skulle utses på PostNords årsstämma, som äger rum den 26 april.

LÄS ÄVEN: Styrelseordföranden lämnar posten på Posten

Annons

"Fortsätter i väntan på ny ordförande"

Men i dag meddelade PostNord vilka som har nominerats till den nya styrelsen, och bland dem fanns Jens Moberg. Plötsligt är han alltså aktuell för omval, vilket Svenska Dagbladet menar beror på att PostNord inte har hittat någon lämplig ersättare.

- Det är inte en hemlighet att vi hade en process igång som inte gick hela vägen i mål. Jens Moberg har rutin och erfarenhet och han fortsätter i väntan på att vi har en ny ordförande, säger näringsminister Mikael Damberg till SvD.

I förra veckan kom det till allmänhetens kännedom att Mats Jansson, tidigare vd för SAS, skulle ha tackat nej till uppdraget som PostNords styrelseordförande. När han hade satt sig in i jobbet tyckte han nämligen att det var att se som ett "självmordsuppdrag", vilket han ska ha sagt till Dagens industri.

Ex-vd och före detta minister gör entré

Så nu blir alltså Jens Moberg kvar i ytterligare ett par månader, enligt uppgifter till SvD. Han får sällskap av Måns Carlson, Christian Ellegaard, Peder Lundquist och Anitra Steen som alla är aktuella för omval.

För nyval till styrelsen har PostNords ägare - det vill säga svenska och danska staten - föreslagit bland andra Coops tidigare vd Sonat Burman Olsson och den före detta biträdande näringsministern Ulrica Messing.

Annons