PostNord kör igång med Paketautomater i Stockholm

Vi har länge talat varmt om paketautomater som komplement till utlämningsställen och hemleverans. Nu hoppar PostNord på tåget i ett pilotförsök i Stockholm. Fyra postbox-liknande automater skall nu serva e-handelskunder i huvudstaden.

PostNord meddelar idag att man kommer testa på paketautomater liknande de som e-handelsjätten Amazon och även norska Bring arbetat med sedan en tid tillbaka.

Vi kallade de tidigt för postbox-automater eftersom skåpen som placeras ut ofta liknar postbox-skåp. Det gäller även PostNords nya paketautomater som nu finns utplacerade på fyra ställen i Stockholm. Kista Galleria, Liljeholmstorget Galleria, Hemköp Östermalmstorg och Coop Forum Bromma.

Annons

– De senaste årens starka utveckling inom e-handel medför ett ökat tryck på våra 5 300 utlämningsställen, som är jämnt fördelade över de nordiska länderna. Inom PostNord används redan paketautomater flitigt i Danmark. Att snabbt och enkelt kunna hämta och returnera sina paket i en paketautomat, oavsett tid på dygnet, är idag alltså en självklarhet för många danska e-handelskonsumenter, skriver PostNord.

Paketautomaterna skall vara flexibla i sin utformning och kan byggas ut efter behov. De kan även placeras inomhus eller utomhus. Automaterna i detta pilottest har en kapacitet på ungefär 40 paket var. E-handelskunder kan även returnera varor till automaterna om man har en färdig frakthandling.


De nya automaterna som placerades ut igår

Det är e-handlarna som ger kunderna möjligheten att få sina paket till en paketautomat och det som krävs är att man har tjänsten "Valfritt Hämtställe" aktiverad.

Ingen legitimation krävs

Kunderna som väljer att hämta sina paket i en automat får som vanligt ett SMS men som då även innehåller två pinkoder för att hämta ut sin order. Ingen legitimation skall krävas vid uthämtandet. Paketautomaterna har även en streckkodsläsare som förenklar retur av paket.

PostNords test inkluderar även Norge och Finland och tillsammans med Sverige har det placerats ut 10 paketautomater i dessa länder.

Amazon har som vi vet använt sig av dessa automater sedan en lång tid tillbaka. Posten Norge meddelade även i april att de kommer satsa på paketautomater i hemlandet.

Annons

Även om PostNords satsning är ett test så verkar den vara väl genomarbetad och vi skulle bli förvånade om skåpen inte är här för att stanna. Speciellt med tanke på att det ska vara ett accepterat koncept i Danmark och som vi vet under julhandeln så är all avlastning ifrån bemannade utlämningsställen uppskattad.

Nu ska i alla fall skåpen utvärderas och PostNord vill inte ge några indikationer om var och när fler potentiella skåp kan placeras ut. Mer information om paketautomaterna finner ni här.

 

Foto: Arne Andersson

Annons