PostNord lär datorn att sortera Kinaposten

"Ett stort teknologiskt steg för oss".

Det svenska fraktbolaget PostNord meddelar idag att man tagit till ny teknik för att kunna hantera det stora inflödet av Kinapaket. Företaget ska nu uppgradera sitt sorteringssystem, med hjälp av leverantören Lockheed Martin.

"Hjälper till att lösa en stor utmaning"

Den spännande biten är att det nya uppgraderade systemet tar hjälp av "machine learning", som ofta går under artificiell intelligens. Det nya sorteringssystemet ska lära sig över tid och kontinuerligt bli bättre.

Annons

- Detta är ett stort teknologiskt steg för oss och löser ett problem som vi har arbetat med en lång tid. Det innebär att vi följer med i den senaste utvecklingen samtidigt som det hjälper till att lösa en stor utmaning, säger Johanna Allert, chef för Teknik och Infrastruktur på PostNord, i ett pressmeddelande.

Lösning på Kinaförsändelserna

Under hösten 2017 ska PostNord ha genomfört tester med machine learning på Årstaterminalen utanför Stockholm och resultatet ska ha varit positivt. Innan kunde bolaget maskinsortera 10-15 procent av paketen men med det nya smartare systemet ska över 60 procent gå att sortera automatiskt. PostNord ska specifikt ha bett Lockheed Martin att lösa inflödet av Kinapaket.

- Vi gav dem problemet med den automatiska sorteringen av Kinaförsändelserna, säger Christian Edfjäll, senior project manager och ansvarig för projektet vid Teknik och Infrastruktur.

Tekniken ska expanderas

En hel del av försändelserna kommer dock fortfarande att hanteras manuellt, men det kommer att vara en avsevärt större andel som kan automatiseras. Det nya sorteringssystemet ska just nu bara gälla Sverige men planer finns på att utöka det till flera länder. Att använda självlärande system har gett mersmak inom koncernen.

- Vi ser fortsatt stora möjligheter att använda machine learning-teknologin inom andra områden för att effektivisera och förbättra, säger Christian Edfjäll.

Den första sorteringsmaskinen som kan unyttja den nya teknologin tas i bruk i slutet av mars i år.

Annons