PostNord omorganiserar och drar ner på personal

PostNords bokslut för 2013 visar att bolagets vinst minskar marginellt under det fjärde kvartalet, jämfört med i fjol. Nu fortsätter man arbetet med en ny organisation för att få ner kostnaderna och förbättra lönsamheten.

Postnord gjorde en vinst före skatt på 121 miljoner kronor under fjärde kvartalet i fjol. En marginell minskning jämfört med motsvarande vinst på 122 miljoner kronor under samma period föregående år.

Omsättningen steg försiktigt till 10 638 miljoner kronor mot 10 481 miljoner kronor under sista kvartalet 2012. Samtidigt redovisar PostNord ett förbättrat resultat för 2013. Den totala omsättningen landade på 39,5 miljarder kronor för helåret.

Annons

För att få ner kostnaderna och förbättra lönsamheten kommer man nu att omorganisera. Tanken är att det ska bygga starkare landsorganisationer. Hittills har bolaget haft en ganska åtskild organisation för brev och paket i varje land. Något som också kommer leda till att Postnord kommer att minska antalet anställda.

– Vi befinner oss i en fas av betydande förändring. De stora omställningar vi genomför syftar till att säkra lönsamheten inom Mail, utveckla vår logistikverksamhet och tillvarata möjligheter på marknader under kraftig förändring, säger Håkan Ericsson, VD och koncernchef.

Ska bli ledande i Norden

Redan tidigare har PostNord berättat om hur de ökat takten i sitt omställningsarbete och sin satsning på e-handeln. Något som ska ge ska ge en mer integrerad koncern med helhetslösningar inom bland annat logistik och e-handel.

– Vi fortsätter växa inom logistik. Under året har vi förvärvat ytterligare verksamhet som stärker vår position i Norden, bland annat inom termotransporter. Den organiska tillväxten drivs framförallt av e-handelsutvecklingen med kraftig volymtillväxt för B2C-paket, säger Håkan Ericsson.

Målet nu är att logistikverksamheten ska fortsätta växa och att lönsamheten ska förbättras. Tillväxten ska i första hand ske organiskt och med målsättningen att bli ledande logistikpartner i Norden

– Vi har redan idag en stark position som den ledande partnern till e-handeln i Norden och vi kommer framgent att fokusera än mer på utveckling av vårt tjänsteerbjudande inom området. Vi kan kapitalisera ytterligare på vår unika struktur och räckvidd i regionen. Denna struktur ger oss också möjligheter att vidareutveckla attraktiva erbjudanden för olika former av hemleveranser och annan servicelogistik, säger Håkan Ericsson.

 

Annons

Källa: Press, DN

Annons