PostNords koncernchef får gå: ”Dags för nytt ledarskap”

Hon tar över med omedelbar verkan.

Annemarie Gardshol, i dag chef för PostNord Sverige, har utsetts till tillförordnad koncernchef för PostNord. Det innebär att företagets tidigare vd och koncernchef, Håkan Ericsson, lämnar sin roll.

Vill se ökad förändringstakt

Anledningen till bytet uppges vara den förändring som postbranschen befinner sig i sedan en tid tillbaka.

Annons
Annons

- Som en konsekvens av accelererande marknadsförändringar behöver takten i PostNords omställningsarbete öka ytterligare. Samtidigt måste ett ökat fokus ligga på kärnverksamheten i respektive land, vilket är avgörande för att möta kundernas behov och möjliggöra långsiktig lönsamhet. Styrelsen och Håkan Ericsson har därför gemensamt kommit fram till att det är dags för nytt ledarskap för PostNord, säger Christian Jansson, ordförande i PostNord, i ett pressmeddelande.

Christian Jansson menar att Håkan Ericsson har gjort en stark insats som koncernchef. Han nämner bland annat investeringar i paketverksamheten och neddragningar på brevsidan som viktiga drag under de senaste åren.
Men båda parter säger sig nu vara överens om att PostNord behöver ett nytt ledarskap.

- Jag är stolt över att ha lett ett omfattande förändringsarbete tillsammans med alla medarbetare på PostNord de senaste dryga fem åren. Grunden för nästa fas i detta arbete är på plats, och det är nu rätt tid att lämna över till ett nytt ledarskap, säger avgående koncernchef Håkan Ericsson.

Tar fram plan "med högsta fart"

I väntan på en permanent lösning kommer PostNords Sverigechef Annemarie Gardshol - som också ska ha kvar sin nuvarande roll - att axla rollen som vd och koncernchef för logistikföretaget. I ett pressmeddelande beskrivs hon som en person som med sin bakgrund inom PostNord är "väl insatt i kärnverksamheten och de utmaningar som bolaget står inför".

- Den nya ledningen kommer nu med högsta fart, i samarbete med styrelsen, arbeta fram en plan för att genomföra de nödvändiga omställningarna. Vår ambition är att fortsätta stärka vår ledande position i Norden, säger Annemarie Gardshol, tillförordnad koncernchef för PostNord.

I samma veva står det klart att även PostNords CFO, Gunilla Berg, får lämna organisationen. Tills vidare kommer Lena Larsson, som för närvarande arbetar som Head of Group Business Control, att ta hennes roll i ledningsgruppen.

PostNord har inlett jakten på en permanent koncernchef och en ny CFO. Förhoppningen är att båda tjänsterna ska vara tillsatta senast vid årsskiftet.

LÄS ÄVEN: PostNords vd Anders Holm får kliva av mitt i postkaoset

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!