PostNords nya brevplan: Ingen tömning på söndagar

"En ekvation som blir allt svårare att få ihop".

I takt med att svenskarna skickar allt färre brev har PostNord flaggat i allt snabbare takt för servicen på området måste förändras. Bland annat har företaget velat lätta på kravet på att dela ut brev dagen efter att de skickats, samt föreslagit brevutdelning färre dagar i veckan.

LÄS ÄVEN: PostNord om den "förödande" nyheten: Gäller inte varubrev

Annons
Annons

En tredjedel utan post

Enligt PostNords siffror ökar paketvolymerna samtidigt som brevvolymerna minskar. Och utvecklingen går allt snabbare - under 2018 föll antalet skickade brev med omkring 13 procent per månad. nu väljer PostNord att möta utvecklingen med förändringar av brevlådornas tömningstider.

- En vanlig dag har vi ingen fysisk post att dela ut till en tredjedel av alla hushåll och om bara två år beräknar vi att vi endast har något att lägga i varannan låda. Det gör att intäkterna minskar snabbt men kostnaderna för att upprätthålla infrastrukturen är desamma. De enda intäkter vi har från brev är de som kommer från portot. Tyvärr är det en ekvation som blir allt svårare att få ihop, säger Annemarie Gardshol, chef för PostNord Sverige, i ett pressmeddelande.

Från och med den 1 juli i år kommer PostNord inte längre att tömma några brevlådor eller sortera någon post på söndagar. Det innebär att brev som skickas under helgen kommer att hanteras tillsammans med de brev som postas på måndagen, vilket PostNord menar redan är standard i Norge, Danmark och Finland.

Sparar på ekonomin och miljön

På en del håll i landet, i orter med mindre än 3 000 invånare, kommer PostNord dessutom att tidigarelägga tömningen av de gula brevlådorna med en eller två timmar.

- De förändringar vi nu gör av verksamheten är en anpassning till det faktum att alla vi som bor i Sverige inte längre skickar eller tar emot lika många brev som förut. Förändringarna av brevlådors tömningstider och att vi upphör med tömning av brevlådor på söndagar ger såväl en substantiell ekonomisk besparing som besparingar på miljön. Det är bara genom att göra förändringar och att hela tiden effektivisera vår verksamhet som vi kan framtidssäkra brevservicen i hela landet till en rimlig kostnad, avslutar Annemarie Gardshol.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!