PostNords resultat tar miljardsmäll efter statsstödet

Ökar dock omsättningen.

Fraktbolaget PostNord meddelar idag sina finansiella siffror för årets andra kvartal. Omsättningen ökar med fem procent till 9,5 miljarder kronor. Tyvärr så ökar resultatet åt det negativa hållet, och landar på minus 901 miljoner kronor. Det dåliga resultat ska dock gå att koppla till det statsstöd på 1,5 miljarder som PostNord nyligen blev beviljat av EU-kommissionen.

LÄS ÄVEN: "Största omställning som ett postföretag någonsin gjort"

Annons

- Den 11 juni beslutade styrelsen för PostNord att omedelbart fullfölja den sedan tidigare kommunicerade omställningen av PostNord Danmark som varit vilande i väntan på EU:s godkännande av finansieringen. Andra kvartalets resultat påverkas netto med SEK -1,1 miljarder, till följd av ovan nämnda statsstöd samt avsättning för omställningen, skriver PostNord i ett pressmeddelande.

"Koncernen gör i princip ett nollresultat"

Precis som väntat fortsätter e-handeln att öka medan de traditionella breven minskar. Paketvolymerna ska under perioden ha växt med hela 17 procent, medan brevvolymerna dalade med -7 procent.

- För att möta de ökade paketvolymerna har vi tagit flera nya terminaler i drift. Vi har en utmaning i Sverige med stora fall i brevintäkterna samtidigt som antalet hushåll som skall besökas ökar. En utveckling som självklart pressar lönsamheten i vår brevverksamhet. Koncernen gör i princip ett nollresultat, exklusive jämförelsestörande poster, för första halvåret, konstaterar fraktbolaget.

1,5 miljoner appanvändare

Resultatet ska samtidigt vara bättre än samma period i fjol, men det sägs delvis bero på att påsken infaller olika mellan åren. Den svenska delen av PostNord ska ha sett ökade kostnader då företaget jobbat med att säkerställa en hög leveranskvalité.

LÄS ÄVEN: Nu låter PostNord vem som helst hämta ut ditt paket

PostNord avslöjar även att de nu har 1,5 miljoner användare av sin mobila app. En app som nyligen fick en mycket uppskattad funktion där man kan hämta ut paketet med hjälp av Mobilt BankID, istället för att använda ID-kort.

Annons