Posten försöker motverka bedrägerier med ny tjänst

Posten Logistik meddelade idag att de infört en ny tilläggstjänst på paket som skickas med tjänsten MyPack. Den går under namnet Utökad identifiering och skall öka säkerheten för stöldbegärligt gods. Tilläggstjänsten kostar 40 kronor exklusive moms och skall göra det svårare, om inte omöjligt, för bedragare att få ut paket med hjälp av snarlika namn. Ett tillvägagångssätt som inte är helt ovanligt inom e-handelsbedrägerier.

Det som sker med Utökad identifiering är att man skickar med kundens personnummer i Postens elektroniska system. När kunden sedan skall hämta ut paketet och deras id-kort skannas hos Postens ombud jämförs personnumrena. Stämmer de överens får kunden ta med sig paketet, i annat fall lämnas det inte ut.

Annons

Detta medför givetvis vissa restriktioner. Det går inte att hämta ut via fullmakt eller bud. Det går inte heller att begära utkörning och man måste ha ett svenskt id-kort som går att skanna av.

– Posten är helt ensamma på marknaden med den här säkra tilläggstjänsten, säger Håkan Ohlin, produktchef på Posten Logistik.

Denna tjänst skall tidigare ha funnits för brev (dock max 2kg) men har nu alltså migrerat över till paket. Det är en positiv utveckling som dock ger oss en lite dyr tjänst för att passa alla e-handlare. Vi skulle förstås vilja att Utökad identifiering ingick som standard men om Posten nu är ensamma om den lär det förmodligen ta ett tag. Förhoppningsvis kan det bli lite konkurrens kring säkrare utlämningar. I dagsläget riktar sig Utökad identifiering främst till de som skickar riktigt dyra varor upp till 20 kilo.

Källa: infoblad, nyhetsbrev
Foto: Mats Ramkvist

Uppdatering 2012-03-28:
Markus Trautmann, kommunikationschef på Posten Logistik, kontaktade oss idag och meddelar att priset för tjänsten inte är 40 kronor, som vi tidigare rapporterat, utan 19 kronor exklusive moms.

Priset på 40 kronor fick vi både av Håkan Ohlin och Postens pressavdelning innan vi publicerade denna nyhet. Enligt Markus var priset inte riktigt fastställt vid denna tidpunkt, något som måste ha lett till missförstånd. Vi får helt enkelt tjänsten för halva priset och den ska börja säljas nu på söndag, 1 april.

 

Relaterade nyheter:
Nätbedragare fällda, NetOnNet och InkClub offer

Annons

Annons