Posten letar nya sätt att effektivisera verksamheten

Posten, numera Postnord, har svårt att få verksamheten att gå runt, till stor del eftersom det skickas allt färre brev. För att spara pengar vill man nu slippa dela ut brev direkt i bostaden. Något som i slutändan kan gynna e-handeln.

Dansk-svenska Postnord har drabbats hårt av att det skickas färre brev med posten. Brevvolymerna minskar i takt med att mer kommunikation blir elektronisk. Ökad e-handel och besparingar inom företaget har hittills varit en hjälp på traven men det räcker inte.

Under årets andra kvartal steg omsättningen med 270 miljoner kronor till 9 757 miljoner kronor, jämfört med motsvarande period 2012. Förlusten sjönk med 64 miljoner kronor före skatt till 113 miljoner kronor under samma period. Men mer måste göras.

Annons

– Vi konstaterar att vi har brevmängder som faller i så pass kraftig utsträckning att vi inte kommer att klara en bra postservice bara genom att göra besparingar, säger Per Mossberg, kommunikationsdirektör på Postnord.

Lämna större försändelser

Ett förslag är att Sverige inför samma regler för brevdistribution som redan gäller i Danmark. Där delas posten ut vid husens tomtgräns och i flerbostadshus finns en postbox i entrén. Något som skulle kunna påverka e-handeln positivt.

– Att få fastighetsboxar är oerhört viktigt, både av det skälet att det minskar kostnaden för brevdistributionen, och att det skapar en dräglig arbetsmiljö för dem som springer i trapporna med allt färre brev. Och så kan man lämna större försändelser, vilket är viktigt när e-handeln ökar, säger Per Mossberg.

Vad som händer i framtiden är för tidigt att säga men Postnord ska just nu föra diskussioner med Näringsdepartementet för att hitta en bra lösning.

– Det vi vill göra är att föra ett resonemang med politikerna kring en översyn av de svenska reglerna. Det kan handla om prismodeller, det kan vara reglering eller konkurrensförhållanden. Vi ser att det finns en postlagstiftning som inte är anpassad till att brevvolymerna sjunker så kraftigt, säger Per Mossberg.

Källa: DN

Annons