Posten lider av störningar efter brand hos leverantör

Postens hemsida ligger nere sedan flera timmar tillbaka efter en brand i en elkabel hos IT-leverantören Evry. Andra företag som är påverkade är SJ och Systembolaget, vars sidor dock verkar ha återhämtat sig under förmiddagen.

SJ:s bokningssystem skall ha legat nere sedan 02-tiden igår efter att tekniskt haveri hos leverantören Evry. En brand i en elkabel sägs ligga bakom problemen som även har påverkat Posten.se och dess tjänster. Efter branden krävdes tydligen en omstart av systemen och denna omstart skall inte ha gått som planerat.

– Delar av infrastrukturen fungerar inte som planlagt och när vi analyserar varför så hittar vi ett fel i programvaran från en av våra underleverantörer Hitachi. Det är det felet som gör att reparationen tar längre tid än den normalt skulle göra, säger Geir Remman, kommunikationsdirektör för Evry.

Annons

Posten (PostNord) skickade vid 11-tiden idag ut ett meddelande till sina kunder om störningarna. De säger att ett intensivt arbete pågår för att rätta till problemen efter branden.

Posten meddelar även att de har störningar i sin produktion och att hundratals paket ligger kvar på flera terminaler runt om i landet. Värst är det tydligen med paket från Göteborg till Örebro (till postnummer 60-61, 63-73, 77-82) där 2800 försenade paket är att vänta.

Posten.se ligger i skrivande stund fortfarande nere även om flera andra större sidor hos Evry verkar ha återhämtat sig.

Vi inväntar ytterligare information ifrån Posten om driftstörningarna och vad mer som kan påverkas av problemen.

Källa: AB, SR

Uppdatering kl 14.11:
Posten.se är nu uppe igen men endast med information om driftstörningarna. De skriver följande:

"Bland annat påverkas möjligheten att spåra brev och paket och avisera försändelser. Om du väntar på en försändelse och har kolli-numret kan den finnas hos ditt ombud. Ombuden kan dock inte spåra en försändelse utan kolli-nummer.

Vidare påverkar IT-problemen möjligheten att boka utkörning av lantbrevbärarförsändelser. Rekommenderade brev kräver fullmakt och kan inte lämnas ut så länge IT-problemen omöjliggör ID-kontroll."

Annons

Via Twitter har vi dock fått tips på hur man kan söka efter paket:

Annons