Posti storsatsar på paketskåp

Ökande e-handel gör att Finland ska nu få näst flest paketskåp i hela Europa.

Sedan 2011 har den finska postföretaget, Posti, satsat på att etablera paketskåp för att möta den ökande e-handeln. 500 skåp finns redan utplacerade runt om i landet och fler ska det bli. Finland ska nu bli det land i europa som har flest utplacerade paketskåp, bortsett från Tyskland som alltjämt leder ligan.

Näthandeln väntas öka med 10 procent

Posti bedömer att den finska näthandeln i år, liksom tidigare år, kommer att öka med tio procent. Som en del av denna ska de nya skåpen etableras i etapper fram tills år 2019 och automaterna kommer att placeras ut främst i större städer och i olika köpcenter, men också i vissa höghus.

Annons

LÄS MER: 

PostNords paketautomater stängda - svenskarna inte sålda på idén

Fortsatt succé för DHLs paketautomater i Sverige

Måltidsleveranser blir möjligt

En nyhet är att de nya skåpen även ska kunna användas för leverans av måltider och förutom fler automater ska Posti även förbättra möjligheten att följa brevtransporter digitalt. Detta har till stor del redan varit möjligt, men nu ska Posti även införa 2D-identifikation, alltså att kunden måste använda två olika enheter för att kunna logga in.

- Vid behov kan vi vidta snabba åtgärder, till exempel ändringar i rutten, och på så sätt förbättra kvaliteten och kundupplevelsen, säger Olli Nevanlinna, som är direktör för Postis avdelning Strategy and Operations Development till Yle.

De nya skåpen väntas inte stå tomma. I fjol levererade Posti 34 miljoner paket och i år väntar man sig slå alla tidigare paketrekord.

Annons
Annons