Presidentkandidat klankar ner på Amazon

Twittrar om att företaget inte har betalat skatt.

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden har kritiserat det stora amerikanska e-handelsbolaget Amazon. Han menar att e-handelsjätten inte har betalat in skatt till den amerikanska staten under 2018.

- Jag har ingenting mot Amazon, men inget företag som drar i miljarder dollar av vinst ska betala en lägre skattesats än brandmän och lärare. Vi behöver belöna arbete, inte bara rikedom, twittrade presidentkandidaten Joe Biden den 13 juni.

Annons
Annons

Kritik från politiskt håll

Joe Biden är inte den första politikern som kritiserat Amazon. Tidigare har Ehandel.se skrivit om hur Elizabeth Warren, som även kandiderar till presidentposten år 2020, i frågasatt Amazons ensamrätt på e-handelsmarknaden.

LÄS ÄVEN: Hon vill stycka upp Amazon i flera delar

I ett blogginlägg från 8 mars i år skriver Warren att den amerikanska staten bör stycka upp bolagsjättar som Google, Facebook och Amazon. Hon anser att dessa företag har ett för stort monopol och att det i sin tur missgynnar konkurrensen på marknaden.

- För tjugofem år sedan fanns inte Facebook, Google och Amazon. Nu är de bland de mest värdefulla och välkända företagen i världen. Det är en bra historia - men också en som lyfter fram varför regeringen måste bryta upp monopol och främja konkurrensutsatta marknader, skrev Warren i blogginlägget.

Även politikern Bernie Sanders har vid flera tillfällen riktat kritik mot Amazon, senast för räntan på deras nya kreditkort.

Twittrade sitt svar till Biden

Amazon var inte sena med att besvara Joe Bidens kommentar om att de inte betalar någon skatt till den amerikanska staten.

- Vi betalar varje öre vi är skyldiga. Kongressen utformade skattelagstiftningar för att uppmuntra företag att återinvestera i den amerikanska ekonomin. Det har vi gjort, skriver Amazon på Twitter.

De pengar som Amazon tjänar in återinvesteras i det egna bolaget. E-handelsjätten skriver att de har investerat 200 miljarder dollar sedan 2011 och skapat 300.000 amerikanska jobb.

Annons
Annons

- Antar att vice president Bidens klagomål är (med) skattekoden, inte Amazon, twittrade företaget till sitt försvar.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!