Privatpersoner blir Zalandos paketutlämningsställen

Ska ha öppet till 20:00.

Nu har e-modejätten Zalando och PostNord inlett ett nytt samarbete. En annorlunda men innovativ tjänst som kommer att öka bekvämligheten för kunderna, och bidra till en minskad miljöpåverkan.

Företagen har nu inlett ett pilottest av den nya leveranslösningen, som är planerat att pågå i tre månader. Cirka 50 privatpersoner kommer att agera paketutlämningsställen i utvalda postnummer i Århus och Köpenhamn i Danmark. 

Annons

– Paketutlämningsställena kommer att drivas av privatpersoner som tillbringar mycket tid hemma, till exempel föräldralediga, egenföretagare eller pensionärer, skriver Zalando i ett pressmeddelande. 

Det nya paketutlämningskonceptet kommer att göra det bekvämligare för kunderna att hämta ut sina leveranser och eller lämna returner, eftersom Zaladno siktar på att ha en sådan person i varje bostadsområde. Zalando skriver att privatpersonerna kommer att "få en liten ersättning för att tillhandahålla denna service åt samhället". 

– Privatpersoner som tar på sig rollen som paketutlämningsställen kommer att bidra till att ge ett stort värde och bekvämlighet för Zalandos kunder, eftersom de erbjuder en "win-win-situation" för både privatpersoner och kunder. Personer som ämdå är hemma kan hjälpa till genom att hantera paket från sina grannar och i gengäld får de en liten ersättning, säger Remko Bakker, Lead Zalando Logistics Platform Services.

PostNord kommer alltså att leverera Zalandos paket till de utvalada privatpersonerna, och planen är att personerna ska erbjuda öppettider från 16:00 till 20:00. PostNord ska även tillhandahålla ett IT-system som kommer meddela Zalandos kunder via sms eller e-post när deras paket är redo för hämtning. 

– PostNord är alltid redo att testa nya initiativ och bidra till e-handelns utveckling och vi är mycket glada över att få genomföra detta pilottest med vår partner, Zalando. Våra kunders åsikter är det viktigaste för oss, och nu är vi nyfikna över hur de danska konsumenterna kommer att ta emot det nya konceptet, säger Stine Sander, chef för e-handel och kommunikation på PostNord Danmark.

Enligt modejätten kommer det nya konceptet att bidra till minskat koldioxidutsläpp med upp till 50 gram per paket, eftersom Zalando-ordrarna buntas ihop till färre adresser vilket leder till färre och effektivare transporter.

Men som ovan nämnt kommer detta koncept endast att testas i Danmark. Dock utesluter inte Zalando att tjänsten kan komma att införas i Sverige i ett senare skede. 

– På Zalando utforskar vi ständigt nya och innovativa tjänster för att ge våra kunder den bästa shoppingupplevelsen. Att testa nya tjänster är en del av vårt DNA, säger David Hejgaard, Zalandos Nordenchef, till Ehandel.se och frotsätter: 

Annons

– Vi har precis startat pilottestet i Danmark och kommer att gå igenom de första resultaten senare i sommar. Resultaten kommer att ligga till grund för om vi beslutar oss för att testa tjänsten i Sverige eller andra marknader längre fram.

Annons