Rattsurfning förbjöds – handsfree ökade med 400%

Men endast 5 procent av ökningen skedde i e-handeln.

Sedan den 1 februari är det inte längre tillåtet att hålla mobilen i handen medan man kör bil. Så kallad "rattsurfning" är alltså numera förbjudet. Hos Elgiganten märkte man snabbt att detta gav resultat på försäljningen. Samma vecka som lagen infördes ökade nämligen företagets försäljning av diverse handsfree-produkter med hela 400 procent, jämfört med samma vecka 2017.

"Lägre än normalt"

Dock skedde den absoluta majoriteten av ökningen i de fysiska butikerna.

Annons

- Den största försäljningen är kopplad till de fysiska varuhusen/butikerna. Endast 5 procent av försäljningen av handsfree och bilhållare går via nätet och resten i fysisk butik. Det är lägre än normalt, skriver Elgigantens presschef Jessica Wallin till Ehandel.se. 

Hon menar också att detta är en lägre andel än vad nätbutiken normalt står för hos Elgiganten, men säger att det kan finnas flera förklaringar till att den främsta ökningen skedde i de fysiska butikerna. 

- Exakt varför är svårt att svara på, men det kan vara en kombination av prisklass, där lägre prisklasser leder till mer spontanköp och mindre behov av research, och det faktum att man behöver hitta en snabb lösning, skriver hon. 

Hållare ökade med 340 procent

Samtidigt är det inte bara handsfree-produkter i sig som ökar. Som det verkar är det fortfarande tillåtet att hantera telefonen när man kör - om den sitter fast i exempelvis en mobilhållare, som exempelvis fästs på instrumentbrädan. Försäljningen av dessa hållare ökade under de första två veckorna efter att lagen införts med 340 procent, jämfört med samma period förra året. Från Elgigantens sida menar man att den efterfrågan fortfarande tycks hålla i sig.

Exakt hur många produkter som sålts eller vad försäljningsökningen innebär i ekonomiska termer, vill Elgiganten inte gå ut med.

Annons