Regeringen slår tillbaka – vill stoppa spritbutik

Sveriges folkhälsominister vill stoppa e-handeln Bubblig med en ny lag.

I går berättade vi om den nya e-handeln Bubblig, som låter kunder i Malmö e-handla alkohol som sedan körs från Danmark för leverans under fredags- och lördagskvällar. Upplägget är enligt företaget lagligt bland annat eftersom alkoholen inte förvaras i Sverige.

"Stor skada om ensamrätten försvann"

Reaktionerna mot den nya vin- och spritbutiken lät inte vänta på sig. Men om läsarna på Ehandel.se till stor del var positiva och gav kommentarer som “bravo” och “kul grepp” var Sveriges folkhälsominister Gabriel Wikström (S) inte lika imponerad.

Annons

I en artikel i Aftonbladet “rasar” han mot Bubblig och kallar bolagets företagsidé för ett “direkt utmaning mot Systembolagets ensamrätt”, samt något han “inte tycker borde finnas i Sverige”.

- Det viktigaste argumentet är att vi valt en alkoholpolitisk modell där systembolaget har ensamrätt, framför allt för att skydda barn och unga. Det vore en stor skada om Systembolagets ensamrätt försvann, det skulle hota hela det folkhälsopolitiska arbetet kopplat till alkohol, säger han till tidningen.

Ny lag ska stoppa transporten 

För att motarbeta kvällshemkörningen har regeringen enligt Gabriel Wikström tagit fram ett förslag som går ut på att den som köper alkohol från utlandet själv måste ta hand om transporten av den, alternativt låta någon annan än den som säljer alkohoholen göra det. 

Johan Segerberg, kundansvarig hos Bubblig, ser dock ingen risk för att företagets försäljning skulle skada barn och unga.

- Vi är ute hos kunderna och har möjlighet att skapa en större uppfattning om huruvida alkoholen kommer hamna hos någon annan än den som köpt. I sådana fall nekar vi, säger Segerberg till Aftonbladet.

Ehandel.se har sökt Gabriel Wikström för en kommentar om hans önskade lagändring. 

Annons