Annons

Regeringen tillåter hemkört men inte gårdsförsäljning

Regeringen tillåter hemkört men inte gårdsförsäljning

2012-09-17 09:29

Med start i höst blir det möjligt att beställa hem alkohol från Systembolaget. Regeringspartierna har nu kommit överens om att Systembolaget på försök ska erbjuda hemleverans i sex olika områden i landet.

Sedan 2008 har e-handlare inom EU kunnat erbjuda hemleveranser av alkohol i Sverige. Regeringen var tidigare splittrad i frågan men nu ska Systembolaget ges samma möjlighet på försök i sex olika områden i landet, var är ännu oklart.
– Vi vill låta Systembolaget under hösten starta en försöksverksamhet med hemtransport av varor. Det blir en försöksverksamhet för att se att Systembolaget på vanligt sätt kan upprätthålla ålderskontroll och inte sälja till personer som har ett alkoholproblem och så vidare, säger Maria Larsson, barn och äldreminister.

Samma regler som i butik

Hemleveransen kommer att kosta från 250 kronor och ökar utifrån beställningens volym. Minsta beställningen är ett kolli som innehåller sex till tolv flaskor och maxbeställningen är åtta kolli. Leveranstiden beräknas ligga på 2-4 dagar beroende på var i landet man bor.

Leverantörer kommer att upphandlas regionalt av Sytembolaget och försäljningen kommer att gå till på samma sätt som i butik. Köparens ålder kontrolleras och identitetskortet skannas vid leveransen. Varorna lämnas inte ut till någon som är berusad eller som misstänks langa.
– Tanken är att det här ska kunna fungera på precis samma sätt som försäljning i en vanlig butik gör, med upprätthållande av de regelverk och det sociala ansvar som Systembolaget är bärare av, säger Maria Larsson.

Ingen gårdsförsäljning

Många gårdsproducenter av vin och öl har också hoppats på en möjlighet att sälja direkt till besökare, men så blir det inte. Samtidigt beslutade även regeringen att det inte är aktuellt med gårdsförsäljning av alkohol, trots att samtliga fyra regeringspartier gärna sett att det gick att införa.

Enligt Maria Larsson är regeringen enig om att det inte skulle vara möjligt att behålla Systembolagets monopol om den föreslagna gårdsförsäljningen infördes. Frågan ska dock beredas vidare i regeringskansliet.
– Vi ska analysera frågan en gång till, vi ska vända och vrida på alla stenar för att se om det finns någon framkomlig väg, säger Maria Larsson.

 
Bild: Systembolaget
Källor:
Sveriges Radio, Dagens Industri

Annons
Annons

Jimmy Andersson

Reporter

Frilansjournalist med bakgrund inom sporten men som på senare år sadlat om. Skriver idag nästan uteslutande om e-handel, och allt runtomkring.

Parvelito
2012-09-17 11:01

Minsta beställning en låda och minst 250kr i frakt? Det kommer säkert bli förskräckligt många beställningar för Systembolaget att expediera med den inställningen.

Några vinknuttar kanske kompletterar sitt förråd av Chateau d'Yquem. Är man inte vinknutte utan dricker Whisky istället handlar det inte om några lådvisa beställningar, utan om enstaka flaskor.

Stressade vardagsmänniskor lär knappast köpa hem sin Castillo de Gredos den här vägen. Något jag tror att de skulle göra om det var lite mer rimliga villkor.

Sleavely
2012-09-17 12:32

Instämmer helt; har man råd att uppfylla de kraven har man antagligen redan anställt en personlig assistent som kan springa på bolaget åt en för länge sedan.

Annons
Odd Mollys nya strategi ger resultat:

Odd Mollys nya strategi ger resultat: "Ser tydliga bevis"

Tog in 25 miljoner kronor, planerar att spara 75 miljoner.

Annons
Annons
Twilfit tar ny <nobr>e-handelschef</nobr> från Rapunzel of Sweden

Twilfit tar ny e-handelschef från Rapunzel of Sweden

"Kommer tillföra mycket med sin erfarenhet och kompetens".

Vestager ska granska Amazon - stor utredning väntas

Vestager ska granska Amazon - stor utredning väntas

Ryktas bli officiellt i dagarna.

Schibsted:

Schibsted: "Blocket fortsätter att växa"

Nya siffror från Schibsted.

Annons
Annons

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Axfood går vidare med byggplaner för superlager

Axfood går vidare med byggplaner för superlager

Klart för byggstart.

Bambubolaget ska dubbla i år - spår 120 miljoner

Bambubolaget ska dubbla i år - spår 120 miljoner

Tripplade i fjol.

Loopia köper Binero för nära 400 miljoner kronor

Loopia köper Binero för nära 400 miljoner kronor

Konsolidering inom webbhosting.

Annons
Annons
Klarna-utmanaren i sitt

Klarna-utmanaren i sitt "största samarbete någonsin"

"En enorm aktör".

Annons
Jobb på Ehandel.se

Plantagen Sverige AB söker:

Junior Webbredaktör

MM Sports söker:

Inköpare till MM Sports

iDeal Of Sweden söker:

Web Analyst

Topformula Healthcare AB. söker:

Online Merchandiser


Om Ehandel.se

Vi är en objektiv community och nättidning utan ägarintresse från leverantörer. Vårt mål är att främja svensk e-handel genom att sprida kunskap.

Kontaktinformation

info@ehandel.se

Vill du annonsera?

marknad@ehandel.se

Bolagsinformation

EHANDEL SE AB
Orgno. 556861-7517

Emblem Emblem Emblem
×

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev?

Varje fredag får du exklusiva nyheter först av alla samt en summering av hela veckan. Stäng denna ruta