Regeringens nya utredning kan stoppa nätvinhandeln

Folkhälsominister Maria Larsson (KD) vill skärpa alkohollagstiftningen för att upprätthålla Systembolagets detaljhandelsmonopol. Nu ska regeringen tillsätta en snabbutredning för att skärpa den lagstiftning som styr näthandel och hemleverans av alkohol.

I somras blev City Gross den första dagligvarukedjan i Sverige som gjorde det möjligt att beställa vin tillsammans med matkedjans färdigpackade matkassar. Det hela skedde i samarbete med näthandelsföretaget Winefinder.

Det rörde upp en hel del känslor och de båda polisanmäldes av Systembolaget. I oktober beslutade däremot åklagaren att lägga ner förundersökningen, lagen sades samtidigt vara otydlig om vad som gäller vid direktimport från oberoende mellanhänder.

Annons

Kort därefter flaggade Systembolaget för att alkohollagen måste förtydligas. Något folkhälsominister Maria Larsson (KD) höll med om, och nu ska regeringen tillsätta en snabbutredning som ska reda ut alla oklarheter om näthandel och hemleverans av alkohol.

– Det är alarmerande om en åklagare tvingas lägga ner mål och att det inte blir någon domstolsprövning eftersom lagen är för otydlig. Det är inte en acceptabel situation, säger folkhälsominister Maria Larsson.

Städfirmor levererar alkohol

Näthandeln av alkohol står fortfarande för en väldigt liten andel i Sverige. Knappt tio år efter starten handlar det om under en procent av all alkohol som köps. Men enligt HUI Research kan 30 procent av alkoholen komma från kommersiella näthandlare inom tio år.

Och det är inte bara vin via nätvinhandlare och matbutiker man oroar sig för. Om inget görs tror man att även städfirmor kan börja med hemlevererans av alkohol i framtiden. Något man anser kan urholka den svenska alkoholpolitiken.

Den nya utredningen ska vara klar i juli och då vill regeringen ha fram lagförslag som visar vad som är tillåtet och ej.

– Syftet är att upprätthålla Systembolagets detaljhandelsmonopol. Räcker inte lagrummet till måste det förtydligas, vi vill inte att det uppstår en förtäckt detaljhandel med aktörer som både marknadsför och har egna försäljningskanaler. Om det här finns en stor politisk samsyn, säger Maria Larsson.

Hotar med EU-domstolen

På City Gross känner man däremot trygghet över att satsningen på vin följer svensk lag och välkomnar en granskning.

– City Gross varken säljer, lagrar eller agerar mellanhand för leveranser av vin. Den hanteringen står vår partner för. Vi känner därmed trygghet i det vi gör och välkomnar varje form av granskning. Rättsläget är klarlagt och vi följer gällande lagstiftning, säger Johan Johnsson, vice VD på Bergendahls Food, som äger och driver City Gross.

Annons

Även Winefinder välkomnar en utredning och ställer sig bakom Systembolagets butiksmonopol. Nätvinhandlarens åsikt är dock att lagen är mycket tydlig, och att sannolikheten för att EU skulle acceptera en lagändring som försvårar näthandel mot svenskar, är obefintlig.

Och om en ny alkohollag införs med inslag av handelshinder för nätvinhandeln, kommer Winefinder att driva ärendet till EU-kommissionen. Något som i sin tur leda till en EU-dom till nackdel för det svenska detaljhandelsmonopolet för alkohol.

– Vi har haft rätt så här långt och vet att sannolikheten för att vår verksamhet skall kunna hindras är obefintlig så länge Sverige är medlem i EU. Vi ser därmed fram emot även denna utredning, säger Ole Nielsen, VD på Winefinder.

Källor: Press (1, 2), SvD

Annons