Regnig sommar fick fart på e-handeln med sexleksaker

Affärerna har stått stilla ett tag hos sexbutiken Lastbryggan, men efter den regniga sommaren väntar sig bolaget en viss ökning.

Konkurrensen bland nätaktörer som säljer sexleksaker är hård, och även om vinsten nyligen har blivit något större så har Lastbryggans omsättning under några år legat ganska konstant på drygt sju miljoner kronor.

- Det hänger ihop med att vi tappat lite försäljning till konsument eftersom konkurrensen har hårdnat och fler "icke sexshoppar", typ CDON och Haléns har börjat erbjuda ett större utbud, säger ägaren Mats Karlsson.

Annons

- Däremot ökar vi rejält med vår grossistförsäljning som i år står för cirka 30-35% av vår totala omsättning.

Grossistförsäljning ökar mest

De senaste veckorna har flera medier rapporterat om hur det regniga julivädret verkar ha fört med sig ett uppsving vad gäller försäljningen av sexleksaker, och det är ett fenomen som även Mats Karlsson märkt av, både vad gäller e-handeln på Lastbryggan.se och grossistförsäljningen som går från Lastbryggan till butik.

- Detta räkenskapsåret har börjat fantastiskt bra och juli 2015 blev vår tredje bästa månad någonsin försäljningsmässigt. Jag tror absolut att regniga juli bidrog till otroligt bra siffror. Det som var ännu roligare var att soliga augusti blev ännu bättre och jag ser med tillförsikt fram emot hösten. Försäljningsökningen i augusti var på grossen och beror säkerligen på att många butiker sålt slut under juli, säger han.

Inspiration från "50 shades"-böckerna

Överlag ser Mats Karlsson just nu ett skifte i hur svenskarna ser på att handla sexleksaker, som skulle kunna bero bland annat på hur populariteten hos filmer som Fifty Shades of Grey.

- 50 Shades har absolut påverkat försäljningen positivt av i synnerhet lite mer kinky produkter som kan härledas till böckerna och filmen. Helt klart har folk i allmänhet blivit mer nyfikna på lite tuffare lekar och jag skulle nog vilja säga att svensken blivit mer ohämmad efter filmerna. Att det numera dessutom går att köpa sexleksaker på exempelvis olika apotek har också gjort att det inte är lika skämmigt längre.

Annons