Rekordkvartal för veteranen – första utdelningen

Men aktien faller?

Den globala marknadsplatsen Ebay rapporterar att de slog rekord under det sista kvartalet 2018. Intäkterna på 2,9 miljarder dollar, runt 26 miljarder kronor, var över analytikernas prognoser och företaget meddelade också att de för första gången gör en aktieutdelning, som hamnar på 14 cent per aktie.

Trots ett rekordkvartal så ska marknaden ha reagerat negativt, med en liten dipp i aktien som följd. Anledningen ska, enligt Reuters, bland annat vara att några aktieägare kräver en omstrukturering av Ebay, samt att företagets prognos för det nuvarande kvartalet var något lägre än analytikernas.

Annons

Ebays vd, Devin Wenig, erkänner att det i närtid kommer att vara ett tuffare klimat men att Ebays omsättning kommer att öka över tid.

Försäljningen ökade 1 procent

Trots att företagets intäkter slog förväntningarna, med en ökning på 6 procent, så ska marknadsplatsomsättningen (GMV) inte ha imponerat under det fjärde kvartalet. GMV ökade endast med en procent och värdet på de varor som såldes på Ebay landade på 24,6 miljarder dollar, över 220 miljarder kronor, under årets sista tre månader. Räknar man bara USA så minskade istället omsättningen med en procent.

Ebay verkar nu titta på möjligheter att tjäna mer pengar på reklam och betaltjänster.

- Under 2019 kommer vi att fokusera på ytterligare förbättringar av Ebays användarupplevelse, samtidigt som vi tittar på betydande långsiktiga tillväxtmöjligheter inom reklam och betalningar. Vi är övertygade om styrkan i vår verksamhet och framtida tillväxtmöjligheter, vilket framgår av vårt beslut att inrätta Ebays första utdelning och öka vårt återköpsprogram, kommenterar Devin Wenig kvartalsrapporten.

Annons