Riskkapital att vänta för svensk e-handelsteknik

Riskkapitalinvesteringarna i Sverige har minskat stadigt sedan 2008. Men nu verkar det som att en vändning är på gång, och e-handeln är ett område som kan få ta del av kapitalet. Framför allt teknik som hjälper till med själva köpet och ser till att kunden tar på spenderarbyxorna.

Computer Sweden skriver i en artikel att riskkapitalinvesteringarna minskat i Sverige under de senaste åren. Det trots att nyskapande teknikbolag växt fram som svampar ur jorden. 2013 gjordes 502 investeringar till ett värde av 1,79 miljarder kronor.

2012 var den siffran 512 investeringar till ett värde av 1,95 miljarder kronor. Det har gått stadigt neråt ända sedan 2008 men nu kan en vändning vara på gång. Riskkapitalbolagen, Northzone och Creandum, ska nämligen ha samlat på sig lite pengar som de verkar redo att satsa.

Annons

– Om man tittar på fjolåret höll både Northzone och Creandum på att samla in fonder under den här tiden och då är man inte lika aktiv med investeringarna. Vår egen fond blir rekordstor, så jag tror det här vänder, säger Hans Otterling, partner på Northzone, som bland annat investerat i Spotify, Izettle och Widespace.

Framgångsrika avhoppare

Enligt Hans Otterling, som även är styrelsemedlem i Svenska Riskkapitalföreningen, finns det för tillfället tre särskilt intressanta teknikområden. Spelutveckling, finansiella tjänster och teknik kring e-handel.

Framför allt teknik som hjälper till med själva köpet och lösningar som ser till att kunden spenderar mer pengar när de väl är i butiken. Vi får alltså kanske se fler investeringar liknande den Tictail nyligen fick ta del av.

– Om man kollar på spelutveckling händer det mycket, både i Sverige och Finland i svallvågorna efter Rovio, Mojang, Supercell och King. Det kommer en andra våg av entreprenörer. Det hänger samman med att ledande personer i de här framgångsrika utvecklarna hoppar av och startar nya företag. Det är samma sak inom e-handeln, där Klarna har skapat ett ekosystem, men också runt Spotify har ett ekosystem vuxit fram, säger Hans Otterling till Computer Sweden.

 

Källa: Computer Sweden
På bild: Hans Otterling

Annons
Annons