Rusning efter kläder och skor när e-handeln återvände

Skor upp 22,5 procent.

Om man hänger med i vår rapportering kring e-handelns utveckling vet man redan att årets mars blev en svag månad för försäljningen på nätet, vilket till stor del beror på att påsken inföll tidigt i år.

Som tur var var dippen - eller snarare den ovanligt svaga ökningen - endast tillfällig, för i april vände det igen.

Annons

LÄS ÄVEN: April skonad från påsken - rejäl tillväxt jämfört med mars 

"Tog igen marstappet och lite till"

Våra siffror gäller svensk e-handel överlag, men i dag presenterar Svensk Handel siffror som tyder på en liknande utveckling för modebranschen specifikt. Efter att ha slagits mot bland annat dåligt väder tidigare under året gör nämligen modehandeln ett rejält uppsving under årets april.

Försäljningen av kläder, både online och i den fysiska handeln, ska ha ökat med 6,6 procent i april jämfört med samma månad förra året. Ännu bättre presterade dock skohandeln, som ökade med hela 22,5 procent under samma period.

- Skohandeln är ännu mer väderberoende än klädhandeln och har ofta en väldigt slagig försäljning. Mars i år gick ner med hela 19,6 procent. Då april är en större försäljningsmånad tog skohandeln igen marstappet och lite till. Detsamma gäller klädhandeln som tappade 4,5 procent i mars, säger Mikael Sandström, branschordförande för Svensk Handel Stil, i ett pressmeddelande.

"Ska ionte vara överdrivet optimistiska"

Enligt utvecklingen i Ehandel.se Analytics pekar det mesta på att maj blir en riktigt bra månad för e-handeln i Sverige. Svensk Handels Mikael Sandström är dock försiktigt optimistisk vad gäller försäljningen av mode.

- April blev den perfekta solstormen. Ett fantastiskt vårväder, en kalenderpåverkan med en försäljningsdag mer, en påsk som låg i mars och en dålig jämförelsemånad. Sådana här stora försäljningsökningar brukar följas av en mer modest försäljning månaden därpå, varför vi ska hålla i hatten och inte vara överdrivet optimistiska inför maj månads försäljning, även om maj förra året hade en svag utveckling, säger han.

LÄS ÄVEN: Fysisk handel backade - sommarvädret inte orsaken

Svensk Handels Stils Stilindex, som siffrorna ovan är hämtade från, bygger på uppgifter från ett antal butikskedjor och andra handelsaktörer som delar med sig av sina försäljningssiffror.

Annons

Annons