SIBA vände minus till plus med hjälp av E-handeln

SIBA har tillsammans med flera av sina branschkollegor haft några tuffa år på en hårt konkurrensutsatt marknad. Men nu har man vänt minus till plus. Något som beror på att man utvecklats från att ha varit en traditionell butikshandlare, till att bli ett välfungerande omnichannel-koncept.

Hemelektronikbranschen har de senaste åren varit en hårt konkurrensutsatt marknad vilket lett till stora förluster för många företag, och att flera aktörer har försvunnit från marknaden, Expert är ett sådant exempel. SIBA, som är en av nordens äldsta återförsäljare av hemelektronik, har också haft flera år av negativa resultat, men nu har man vänt till vinst.

Något som enligt SIBA beror på att man utvecklats från en traditionell butikshandlare, till ett väl fungerande omnichannel-koncept. Resultatet har under senaste räkenskapsåret förbättrats med 91,3 miljoner kronor. Från -62,7 miljoner till ett positivt resultat på 28,6 miljoner.

Annons

– Vi har under året kunnat påvisa ökad tillväxt på en närmast oförändrad svensk hemelektronikmarknad, detta trots färre butiker i koncernen än föregående år. Vi har även förbättrat vår rörelsemarginal och fortsatt vår effektivisering av vår kostnadsmassa. Enkelt uttryckt har vi lyckats sälja mer till fler på ett effektivare sätt, säger Susanne Ehnbåge, VD på SIBA.

Ny hemsida på gång

För några år sedan tog man enligt Susanne en rad viktiga beslut på Siba för att anpassa sig till dagens och framtidens handel.

Något som gick ut på att vara bra på både e-handel och fysisk handel och kunna kombinera dem efter kundens önskemål, samt erbjuda dem en sömlös integration genom alla mötesplatser där kunden vill nå SIBA. Ett arbete som man kommer att fortsätta med framöver.

– Vi kommer inom en snar framtid lansera en helt ny dynamisk hemsida för såväl privatkunder som företagskunder samt kommer att initiera en rad åtgärder för att stärka vår omnichannel-position ytterligare. Vi har en tydlig strategi och förmåga att nå alla våra målsättningar, säger Susanne Ehnbåge.

Prisas i Norge

Något Susanne också gärna lyfter fram är att SIBA jobbar för att kunna erbjuda låga priser, oavsett om kunden handlar i en butik eller på nätet. Ett koncept butikskedjan nyligen prisades för i Norge där man utsågs till Norges billigaste nätbutik 2014 av tekniksajten Tek.no.

Sedan 2012 erbjuder SIBA samma pris i sina butiker som på nätet, vilket fortfarande ska vara unikt bland Norges hemelektronikaktörer.

– Många norska hemelektronikföretag marknadsför sina låga priser, lägsta prisgaranti och pengar tillbaka om någon konkurrent är billigare. Dock förekommer ofta skillnader mellan pris på samma vara mellan butik och deras hemsida, vilket innebär att kunden själv måste uppmärksamma prisskillnaden för att få utnyttja ”lägsta pris garantin”. Att erbjuda samma låga pris och fina service oavsett om kunden väljer att besöka oss på Siba.no eller i någon av våra butiker är något som vi ser som en självklarhet och vet att våra kunder uppskattar, säger Victor Bengtsson, landschef SIBA Norge.

Källor: Press (1, 2)

Annons

Annons