Så mycket minskar handeln i butik om e-handeln ökar till 15%

Nya beräkningar visar hur de fysiska butikerna kommer att drabbas av näthandelns framfart.

E-handeln växer stadigt men står i de flesta länder trots det fortfarande endast för några enstaka procent av all handel. Nu har dock en dansk undersökning tittat på hur den fysiska handeln kan minska i takt med att allt fler väljer att göra sina inköp i nätet. Enligt rapporten, som ICP (Danmarks institut för stadsplanering) har gjort för den danska handeln, kommer tio procent av den samlade butiksytan i dagligvaruhandeln att försvinna ifall andelen livsmedelsinköp på nätet har ökat till 15 procent år 2030.

Det rapporterar tidningen Dansk Handelsblad, som lägger till att utvecklingen ser ut att bli liknande för dansk detaljhandel.

Annons
Annons

"Väntar oss uppseendeväckande siffror"

Tio procent av den samlade butiksytan i de danska livsmedelsbutikerna motsvarar 1,1 miljoner kvadratmeter. Om e-handeln med mat och andra dagligvaror däremot endast ökar med sex procent kommer endast 250 000 kvadratmeter butiksyta att försvinna i Danmark, spår ICP.

Oavsett vilket scenario som är närmast verkligheten ser den danska handeln ut att få förbereda sig på en rejäl omställning.

- Vi kan förvänta oss att få se uppseendeväckande siffror. Vi kommer att få en ökad centralisering av detaljhandeln i färre städer och utvecklingen förstärks av e-handeln, säger ICP:s VD Per Nyborg till Dansk Handelsblad.

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!