Så ska PostNord förhindra fler ”tillfälliga svackor”

Företaget är "på rätt väg", trots kvalitetsdippen i april månad, enligt en ny rapport.

Nu är det en rejäl omställning som väntar för att möta fler paket och färre brev. Men företaget menar att de sedan bottenåret 2015 nu är på rätt väg igen.

April "en tillfällig svacka"

Nyligen kunde vi berätta att PostNord själva genom den svenska avdelningens styrelsordförande Jens Moberg, gick ut och skröt om att de är “på rätt väg” när det gäller kvaliteten. Samtidigt angav SWEX-mätningen, som visar hur stor del av förstaklassbreven som kommer fram påföljande dag, att kvaliteten sjunkit kraftigt så sent som i april i år.

Annons

Nu har postföretaget släppt en egen rapport där de hävdar att det stämmer, som de tidigare gått ut med, att det över tid skett en kvalitetshöjning. Dippen i april beskrivs som “en tillfällig svacka” och i maj menar man att man hämtat igen detta och nu ska ligga på 93,4 procent, enligt SWEX. Dessutom menar PostNord att de under 11 av 13 månader som gått sedan april 2016, har ökat kvaliteten.

"E-handeln har exploderat"

I rapporten, som fått namnet “PostNord lyssnar - och agerar 2017”, skriver företaget också om den omfattande förändring som skett av postmarknaden under de två senaste decennierna.

“På postmarknaden har digitaliseringen varit ett påtagligt faktum länge. Från att ha varit ett smått obskyrt fenomen vid millennieskiftet har e-handeln exploderat och utgör nu åtta procent av all detaljhandel, skriver PostNord i rapporten.” 

Den förändringen ska bland annat ha lett fram till den absoluta bottenpunkten i april 2015, då kvaliteten i SWEX-mätningen till och med sjönk strax under den lagstadgade nivån på 85 procent, till 84,8 procent.

Åtgärd: "Rätt antal personer på rätt ställe"

För att förhindra att ökad e-handel och andra faktorer leder till att företaget hamnar på den nivån igen i framtiden, började man under hösten 2016 att genomföra nödvändiga förändringar.

“I oktober 2016 vidtog PostNord ett antal åtgärder för att förbättra kvaliteten på våra leveranser. Till exempel såg vi över och skärpte våra rutiner för indata till brevsorteringsmaskinerna och för hantering av eftersändningar. En annan förändring var att chaufförer som kör paket till privatpersoner alltid ringer till mottagaren när det finns ett telefonnummer kopplat till försändelsen”, skriver företaget.

Även större förändringar i den interna infrastrukturen nämns, bland annat har man sett över bemanningen “så att rätt antal personer finns på rätt ställe vid rätt tidpunkt”.

"Alla är inte helt nöjda"

Av rapporten framgår också att PostNord det senaste halvåret också låtit Kantar Sifo göra en opinionsundersökning där man frågat 10 000 svenskar om hur nöjda de är med företaget. Resultatet blev att 25 procent sade sig vara mycket nöjda med de senaste 30 dagarnas postudelning, medan 36 procent var ganska nöjda. 27 procent var neutrala, 9 procent ganska missnöjda och 3 procent mycket missnöjda. 

Annons

Anders Holm, chef på PostNord Sverige, konstaterar att resultatet bland annat visar att PostNord blivit bättre på att lyssna på sina kunder.

- Det är glädjande att så många tar sig tid att berätta att de är nöjda, men alla är inte helt nöjda. Vi har blivit bättre på att samla in och lyssna på våra kunders synpunkter och snabbt agera för att förbättra och anpassa vår verksamhet så att kvalitet och service upprätthålls och förbättras. Vi får dock aldrig slå oss till ro när det kommer till kvalitet och service utan det finns alltid delar av processen vi kan förändra för att säkra att vi konstant ligger på den nivå där vi vill vara, säger han i ett pressmeddelande om rapporten.

Annons