Sajterna som säljer kopior blir allt mer trovärdiga

Piratkopior och förfalskade märkesprodukter är inte längre något som man endast snubblar över på bakgatorna när man är på semester. De har på senare tid även tagit sig in i den digitala handeln, och de som tillverkar och säljer dem blir allt bättre på det de gör.

På nätet kan man idag hitta många butiker som lockar med rejäla rabatter på välkända och dyra märkesvaror, men som konsument bör man vara vaksam. Bedragarna som kan gömma sig bakom väldesignade nätbutiker blir allt mer kreativa i hur de lurar sina kunder.

I bästa fall kommer det en piratkopia på posten, men kunden kan lika väl stå helt utan någonting alls och med mindre pengar på kontot. Ett problem som många förknippar med Kina, men som man nu på allvar börjat uppmärksamma även i Danmark.

Annons

– Även erfarna nätkunder blir lurade eftersom de som luras blivit bättre. De är fantastiskt kreativa men det är kriminellt och ett stort problem, säger Henrik Theil, informationschef i Föreningen för Danska Internethandeln, FDIH.

Ser ut som pålitliga e-handlare

Det är alltså inte bara själva piratkopiorna som idag är svåra att skilja från de äkta. Även sajterna de säljs på har blivit bättre.

– Sedan de första sajterna dök upp för ett par år sedan har de förbättrats både tekniskt och visuellt. Sajterna har blivit snyggare och är inte lika fulla med stavfel. Det går inte heller att se på bilderna att det är en fuskbutik, vid första anblicken ser de ut som pålitliga nätbutiker, säger Lars Schmidt Larsen, VD för e-mærket, Danmarks motsvarighet till Trygg E-handel.

Och även om många av fuskbutikerna har en dansk Internetadress med dansk text så sköts de oftast långt utanför landets gränser.

– Fler och fler av butikerna som riktar sig mot danskar använder domäner som slutar med .dk. Tidigare användes mest .com-adresser. Det danska e-mærket har också missbrukats, säger Lars Schmidt Larsen.

Kopierade butik rakt av

Ett av de värsta fallen som Henrik Theil stött på var en fusksajt som kopierat en dansk nätbutik, både när det gäller design och dess innehåll.

Annons

– En dansk webbshop hade fått hela sin hemsida kopierad, från a till z. Man hade bara ändrat lite i namnet så som kund trodde man att man besökte den danska nätbutiken, men i själva verket var det en utländsk.

Man vet inte idag hur mycket förfalskade produkter som ryms i den digitala handeln men en sak är säkert. Så länge vi handlar på nätet kommer piratkopiorna att finnas där.

– Antalet piratkopior kommer att öka eftersom e-handeln växer explosionsartat. Antal återförsäljare som satsar på nätet ökar stadigt, och om det finns pengar i omlopp, kommer det också att finnas de som försöker få sin del av pengarna. Även de som har en oärlig affärsetik, så vi kommer att få se fler brottslingar i framtiden, säger Henrik Theil.

 

Källa: Politiken.dk

Annons