Satsningen på paketboxar trappas upp i Stockholm

Snart blir det smidigare för de som bor i Hammarby Sjöstad i Stockholm att e-handla. Ett flertal flerfamiljshus ska nämligen få paketboxar i trappuppgången. Med hjälp av boxarna, och elektroniska nycklar, ska de boende både kunna ta emot och returnera sina paket.

Paketautomater har blivit ett allt mer populärt komplement till utlämningsställen och hemleverans. Tidigare i höstas meddelade PostNord att man skulle placera ut paketautomater på fyra ställen i Stockholm, och nyligen hakade DHL på trenden med ett sextiotal gula DHL SwipBox-automater.

Nu ska de även leta sig in i våra trapphus, åtminstone i Hammarby Sjöstad i Stockholm där ett flertal flerfamiljshus ska få paketboxar. Med hjälp av dem ska boende både kunna ta emot och returnera sina paket.

Annons

– Vår ambition är att starta direkt efter sommaren och installera fastighetsnära paketboxar i 15–20 flerfamiljshus i Hammarby sjöstad, säger Göran Nylén, vd på Combiplate och projektansvarig till Dagens Nyheter.

Posten säger nej

Företaget Combiplate, som bland annat installerat liknande serviceboxar i Paris, står för tekniken och det hela sker i samarbete med bostadsrättsföreningar i Hammarby Sjöstad samt ett flertal e-handelsföretag och logistikoperatörer.

Något som alltså innebär att de boende inte behöver ta sig till närmaste utlämningsställe för att få sina paket. Istället får mottagaren ett sms om att ett paket har levererats, samt en kod för att låsa upp boxen.

– Vår erfarenhet från Frankrike visar att kunden handlar mer och att returtiderna på varor som den inte är nöjd med blir kortare. Kunderna provar varorna och returnerar det de inte vill ha i sin paketbox, ofta inom några timmar, och så hämtas det dagen efter, säger Göran Nylén.

Postnord som använt sig av paketautomater och boxar ett tag är dock inte med i satsningen.

– Vi har testat paketboxar på 500 hushåll i Danmark och det uppskattas av konsumenterna. Men vi har inga planer på att prova det i Sverige än eftersom det inte finns någon riktig affärsmodell, säger Arne B Andersson, e-handelsspecialist på Postnord.



Källa: DN

Annons
Annons