Schenker inviger sitt robotlager i Arlandastad

Logistikleverantören har infört vad som ska vara Europas första robotlösning i sitt slag på Lekmers lager i Arlandastad.

I december besökte Ehandel.se Kompletts automatstyrda lager i Sandefjord där införandet av robotar sades ha ökat effektiviteten ordentligt. Nu har DB Schenker presenterat en liknande lösning, som i går visades upp på Lekmers lager i Arlandastad, som drivs av DB Schenker Logistics.

Den nya lagermodellen, som går under namnet CarryPick, innebär att ett 60-tal robotar flyttar sig på lagret och tar med lagerhyllorna till en plockstation. När hyllan anländer till stationen visar en lampa vilken låda i hyllan som varan ska plockas ur. Personalen kan därmed hela tiden stå kvar på samma plats och packa kundernas order i takt med att robotarna levererar varorna.

Annons

- Det nya systemet är det första i sitt slag i Europa och stärker DB Schenkers position inom e-handelsmarknaden. CarryPick-lösningen ökar personalens produktivitet med upp till 60 procent samtidigt som man kan spara 15-20 procent golvutrymme, säger Anders Holmberg, affärsutvecklingschef på DB Schenker Logistics i Sverige.

Kan plocka 40 000 orderrader per dag

CarryPick hos Lekmer omfattar 1550 hyllor med plats för 35 000 olika artikelnummer. De 60 robotarna ska enligt DB Schenker göra det möjligt att plocka upp till 40 000 orderrader per dag. Drygt halva Lekmers lageryta omfattas av robotsystemet, och resten av ytan används för till exempel sällanköpsvaror och varor som är för stora för att placeras i robothyllorna.

Under året som gick flyttade Lekmer sitt lager till de nya lokalerna i Arlandastad. Till en början drogs företaget med en del problem men enligt ett uttalande från Qliro Group i december ska situationen nu ha förbättrats. 

Enligt DB Schenker är CarryPick-lösningen lätt att anpassa efter behov, och den ska vara möjlig att använda i alla DB Schenker Logistics anläggningar.

- Vi är stolta och mycket glada över att ha implementerat den största CarryPick-lösningen i världen hittills, säger Anders Holmberg.

Annons