Simris Algs EU-debut skjuts på framtiden

Fyra EU-länder har lämnat in synpunkter på den Europeiska livsmedelsmyndighetens rekommendation att bevilja tillstånd för företaget att få sälja produkterna i hela EU.

Så sent som i Augusti kunde vi berätta att Simris Alg hade fått godkänt för att sälja sina omega 3-alger i hela EU. Detta då unionens motsvarighet till livsmedelsverket hade beviljat saken. Endast ett formellt beslut krävdes nu av själva parlamentet, och försäljningen skulle kunna vara igång redan nu i oktober, trodde företaget då.

“Givetvis frustrerande”

Så blir det dock inte. Eftersom Simris Algs omega 3-produkter är helt nya på marknaden så måste enligt reglerna alla EU-länder få chans att säga sitt. Detta har nu skett och totalt fyra länder har nu lämnat in synpunkter på utlåtandet från myndigheten.

Annons

Rent konkret så innebär det att försäljningsstarten skjuts på framtiden. Detta då Simris Alg först måste svara på de frågor som de fyra invändande länderna ställt kring produkten. Enligt företaget ska det främst röra sig om tekniska detaljer, såsom produkternas hållbarhet över tid. 

“Inte så dramatiskt”

I nuläget vet man inte när produkterna kan börja säljas till resten av EU, men företaget räknar med att kunna besvara de inkomna synpunkterna senare i veckan. Därefter ska EU-kommissionen fatta det slutgiltiga beslutet.

Själv vill företagets VD och grundare Fredrika Gullfot tonar ner dramatiken.

- Det är inte så dramatiskt, men vi måste besvara en del frågor innan godkännandet kan ges. Det är standardförfarande, men alltid trist med förseningar! skriver hon i ett mejl till Ehandel.se.

Annons