Skåne ska e-handla läkemedel – affär värd 60 miljoner om året

Det ingick inte i upphandlingen, men nu börjar Sveriges sydligaste landsting köpa in mediciner på nätet.

Vi har i flera år rapporterat om Ekonomistyrningsverkets svårigheter med att få svenska myndigheter att sätta igång att e-handla varor och tjänster. På de flesta håll verkar det inte vara helt lätt att styra upphandlingarna från det analoga till det digitala.

E-handel som bonus

Nu når i alla fall arbetet med digitalisering en ny milstolpe. I ett av Sveriges folktätaste landsting, Region Skåne, ska man nämligen börja e-handla läkemedel. Det rapporterar tidsskriften Dagens Medicin.

Annons

Skiftet till e-handel kommer efter att Region Skåne upphandlat fram en ny apotekstjänsteleverantör och i samband med det gått över från Apoteket AB till Apoex. I samma veva börjar landstinget med e-handel, något som dock inte ska ha med upphandlingen att göra. I stället beskrivs övergången till e-handel som “en konsekvens” av upphandlingen.

- Genom bytet äger vi betydligt mer av informationen i våra system än vi gjorde tidigare, vilket underlättar satsningen, säger Region Skånes chefapotekare Per Holmér till Dagens Medicin.

Gäller inte alla läkemedel

E-handeln gäller till en början vad som beskrivs som “läkemedel i hela förpackningar”.

- När det gäller leveranser direkt från tillverkning, beredning och paketerade doser är vi ännu inte framme, säger Per Holmér.

Region Skånes nya avtal, som enligt Dagens Medicin uppges vara värt ungefär 60 miljoner kronor om året, ska gälla fullt ut från och med september i år.

Annons