Skånska Byggvaror skaffar språngbräda in i Norge

Den svenska nätbutiken Skånska Byggvaror meddelar idag att de köper upp den norska e-handeln Grønt Fokus. Skånska Byggvaror säger sig, i och med detta förvärv, på allvar ta klivet in i Norge.

Både Skånska Byggvaror och Grønt Fokus skall erbjuda "Do It Yourself"-produkter även om den norska butiken inte har samma fokus på byggvaror. Nätförsäljningen av DIY-varor sägs vara mycket liten i Norge men förväntas öka ordentligt framöver, vilket Skånska Byggvaror tänker kapitalisera på.

– För Grønt Fokus innebär affären att ytterligare kraft kan läggas på att utveckla verksamheten med draghjälp från Skånska Byggvaror. Försäljningen säkerställer att bolaget får en stark ägare med vilja och resurser att satsa på tillväxt samtidigt som det löser generationsskiftesfrågan i företaget. Skånska Byggvaror kommer också att tillföra ett stort kunnande inom e-handel. Vårt samarbete har hittills varit smidigt och framgångsrikt, säger Ragnar Follesoy, VD Grønt Fokus.

Annons

Grønt Fokus skall drivas vidare likt idag men ser ut att få ett breddat sortiment genom Skånska Byggvaror och även hjälp att utveckla nätförsäljningen i Norge.

– Förvärvet av Grønt Fokus är ett naturligt steg för oss i vår ambition att bredda vår geografiska närvaro i Norden. Vi ser stora möjligheter att använda Grønt Fokus som en språngbräda in på den mycket attraktiva DIY marknaden i Norge. Tillsammans med nuvarande ledning i Grønt Fokus ska vi utveckla företaget vidare. Parallellt med detta förvärv arbetar vi målinriktat med att bredda och fördjupa vårt sortiment ytterligare, säger Anders Blomkvist, VD för Skånska Byggvaror.

Efter detta uppköp beräknar Skånska Byggvaror att de omsätter en halv miljard kronor. Grønt Fokus omsatte 27 miljoner norska, 2010, medan Skånska Byggvaror samma år snurrade 407 miljoner svenska.

Den norska nätbutiken är alltså en liten aktör i jämförelse. Det ska dock bli intressant att se vad Skånska Byggvaror kan göra i Norge. De följer just nu en mängd andra stora e-handlare som tar sig över gränsen till Norge.

 

Källa: press

Annons