Skillnad på tusenlappar när nätbutiker laddar för sportlov

Gick att spara nära 6 000 kronor.

Under ett antal veckor i februari pågår sportlovsledighet runt om i Sverige. Och många passar på att utnyttja ledigheten till skidåkning och andra vinteraktiviteter. Det innebär förstås ett uppsving hos Sveriges e-handlare, som får chansen att sälja lite extra av allt från pjäxor till termosar.

Men för att få något sålt är det kanske klokt att inte hålla högre priser än konkurrenterna - vilket en hel del butiker i år har misslyckats med. Enligt en undersökning från prisjämföreseföretaget Prisjakt kan det för den som köper hjälm, skidor, pjäxor, stavar och goggles, potentiellt skilja nära 6 000 kronor beroende på vilka butiker man vänder sig till.

Annons

- Produkterna är alltså samma, det enda som skiljer sig är butikerna, konstaterar Prisjakt i ett mejl till Ehandel.se.

Lägre pris för kunder som väntar

Något som kanske är mindre överraskande är att många butiker dock sänker sina priser när sportlovet väl har dragit igång. Konsumenter som inte har varit ute i god tid med sina inköp, kan alltså ha turen att lyckas spara en slant.

- Vår data visar att priserna på sportlovsutrustning generellt är bättre under sportlovet – men det betyder inte att samtliga produkter följer detta mönster. I dagens kampanjdrivna handel förändras priserna ofta och i realtid – vilket gör det extra viktigt att sätta upp bevakningar på de produkter man är ute efter, säger Carl Vult von Steyern, Sverigechef på Prisjakt, i en kommentar.

Undersökningen är baserad på Prisjakts 400 populäraste kategorier och 30 000 populäraste produkter. Företaget har jämfört sportlovsdagen 27 februari 2017 med den 6 februari 2017, som inföll innan Sveriges första sportlovsvecka drog igång.

Annons