Skohandeln ökar medan klädhandeln minskar

Höstens antågande tros ligga bakom.

Den totala försäljningen av kläder i både fysiska butiker och dessas respektive nätbutiker, minskade med 1,4 procent under augusti månad, jämfört med samma månad förra året. Bättre gick det för skohandeln, som istället uppvisade en ökning på 3,1 under samma månad. Det visar Svensk Handel Stil:s månatliga Stilindex.

- Inte helt överraskande tappade klädhandeln i augusti. Bristen på reavaror och en höstförsäljning som inte riktigt har kommit igång är förmodligen skälen. Skohandeln ökade dock glädjande med 3,1 procent, säger Svensk Handel Stils branschordförande Mikael Sandström i ett pressmeddelande, och fortsätter:

Annons

- Om vi ska tala om väder så är skohandeln mer väderberoende än klädhandeln, eftersom skor, i högre utsträckning än kläder, är en behovsstyrd vara. Några dagar med regn och höstkänsla triggade igång handeln, inte minst till skolstarten, då föräldrarna som vanligt överraskades av att barnens fötter har vuxit under sommaren. Trots ökningen ligger skohandeln ackumulerat på minus 1,2 procent och klädhandeln har backat med 2,3 procent sedan årets början.

Starkt september förra året svårt att slå

Men om trenden för den ökande skohandeln håller i sig även i september är långt ifrån säkert, menar Mikael Sandström.

- September tycks ha börjat trevande. Klädhandeln har dessutom en stark jämförelsemånad med en tillväxt om tre procent i september förra året, medan skohandeln får det ännu tuffare, eftersom den hade en ökning i september förra året på närmare tio procent.

Stilindex mäter jämförbara enheter och i löpande priser.

Annons