Slipp böter med ny tjänst för kreditkoll

Tjänsten Trygg Konsumentkredit ska hjälpa e-handlare att kontrollera kundens återbetalningsförmåga.

Sedan ett nytt EU-direktiv slagit fast att företag vid vissa typer av krediter måste göra en särskild kreditprövning utöver den traditionella kreditupplysningen, har bland andra H&M hamnat i blåsväder. Efter att i samband med e-handel missat att göra rätt kreditkoll hamnade företaget i en tvist mot Konsumentverket, något som slutade med miljonböter för H&M.

Gör kontroll med hjälp av Bank-ID

Nu lanserar finansföretaget Alektum Group med tjänsten Trygg Konsumentkredit vad som ska vara en unik lösning på problemet med oklarheter kring vilka kontroller man som företag ska göra när en kund vill handla på kredit.

Annons

- Reglerna är i grunden bra och syftar till att kreditgivaren ska få en bättre uppfattning om kundens återbetalningsförmåga. Många kunder kom till oss med frågor och bad om lösningar. Snart insåg vi att vi kunde ta fram en egen produkt som löser problemet och vi märker redan ett stort intresse på marknaden, säger Gunnar Algemark, som är operativ chef på Alektum Group Information.

Trygg Konsumentkredit fungerar som så att kunden loggar in med sitt Bank-ID och varpå systemet analyserar kundens uppgifter innan det ger ett besked om kundens återbetalningsförmåga. Detta besked tillsammans med en vanlig kreditupplysning kan sedan användas för att avgöra om kunden ska få handla på kredit eller inte.

- Med detta system kan man dock vara trygg och säker på att man följer alla regler. Eftersom vi förvaltar systemet fullt ut kan vi se till att alltid kunna erbjuda tjänster som överensstämmer med rådande lagar och regler. Ändrar vi något i systemet slår det igenom hos alla kunder, säger Gunnar Algemark.

Ska förebygga överskuldsättning

Alektum Groups system, som lanseras i februari, är tänkt att vara till hjälp både för kunder, som slipper att ha lån de inte kan betala, och för företagen som inte behöver riskera böter eller inte att få betalt. Reglerna om mer omfattande kreditprövningar ska ha funnits sedan 2011 och infördes för att minska skuldbeläggningen i samhället.

- Vi ser fram mot att lansera en ny produkt som verkligen kan förebygga överskuldsättning hos utsatta individer, en tragisk situation som drabbar alla inblandade parter inklusive inkassobolagen som ju faktiskt bara tjänar på de som kan betala. Lösningar som denna visar hur vår satsning på ett helt eget kreditupplysningsföretag bär frukt i form av innovation och fördjupade kundsamarbeten, säger Mats Augurell, VD på Alektum Group.

Det är om kunden vill teckna en kontokredit eller handla på avbetalning som företaget måste göra en extra kreditkoll. Mer om vilka regler som gäller kan du läsa på Konsumentverkets hemsida

Annons