Småföretag drabbade av fraktjättarnas priskartell

Frankrikes motsvarighet till konkurrensverket bötfäller 20 distributörer, däribland FedEx och DHL, för att ha gått samman i en priskartell i syfte att höja priserna.

Enligt den franska konkurrensmyndigheten har totalt 20 distributörer, däribland de franska verksamheterna av FedEx och DHL, varit inblandade i den olagliga priskartellen som ska ha varit verksam mellan 2004 och 2010, skriver ABCNews.

Målet har varit att kunna höja priserna på leveranser, något som enligt de franska myndigheterna framförallt ska ha haft en skadlig inverkan på mindre företag som använder sig av leveranstjänster. De inblandade leveransföretagen ska nu betala böter på motsvarande 672 miljoner euro.

Annons

Kan överklaga beslutet

Bland annat ska vissa leveransföretag ha planerat en årlig prisökning på 5 procent, men efter hemliga möten med representanter från andra distributörer, ska man ha bestämt sig för att öka priset med 7 procent.

Myndigheterna fick reda på den olagliga verksamheten tack vare visselblåsare som beslutade sig för att träda fram i samband med ett nytt initiativ från de franska myndigheterna som erbjuder viss strafflindring.

Deutsche Post-DHL bekräftar att de tagit del av beslutet men har valt att inte ge några ytterligare kommentarer i dagsläget. FedEx däremot överväger en överklagan då anklagelserna berör leveransföretaget Tatex som FedEx förvärvade 2012.

Annons