Smart lista hjälper nätkunderna att minnas sina matinköp

Mat.se:s kunder behöver numera inte oroa sig för att glömma att köpa sånt de behöver.

Att glömma att handla något man behöver händer nog alla ibland. Detta försöker nu en av de stora nätmatshandlarna råda bot på. Med en tjänst som kallas Smarta inköpslistan, kan Mat.se:s kunder nu påminnas om vad de brukar köpa och på så sätt få hjälp att se om de glömt något.

Algoritm räknar ut vaneköpen

Efter tre köp börjar tjänsten, som funnits i drygt ett halvår, känna igen vilka mönster kunden har och kan utifrån det föreslå lämpliga köp.

Annons
Annons

- Tanken är att hjälpa våra kunder att handla bättre och så snabbt som möjligt. Vi har en algoritm som tittar på ditt beteende och vad du brukar köpa och hur ofta du köper det. På så vis kan vi räkna ut vad du borde vilja köpa just idag, vad som håller på att ta slut och så vidare, berättar Mikael Andersson, e-handelsansvarig på Mat.se, som också varit med och utvecklat konceptet.

Påminner om julskinkan

Listan känner också igen inköp som exempelvis bara görs en viss tid på året. Den som till äventyrs glömmer att köpa julskinkan i december kan alltså bli påmind om det eftersom systemet kommer ihåg att man brukar köpa en skinka när det lackar mot jul.

Och enligt Mikael Andersson har de flesta kunderna varit mycket nöjda med Smarta inköpslistan.

- Vi har fått mycket bra respons från våra kunder. Vid ett tillfälle hade vi en bugg som gjorde att den inte uppdaterades och då var det direkt många som hörde av sig och undrade vad som hade hänt med deras listor, säger han.

Ska ha koll på favoritrecepten

Och på lång sikt hoppas Mat.se kunna utveckla listan så att den känner kunderna riktigt bra.

- Målet är att vi alltid ska veta vad du vill ha och vad du tycker om för recept.

Är det ingen som har reagerat på att de känt sig övervakade?

- Jo, någon enstaka har hört av sig och sagt att det kändes spårande, men de insåg snart att Smarta inköpslistan hjälper mer än den är i vägen, avslutar Mikael Andersson.

Annons
Annons

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!