Snabbare nätleveranser med ny logistiktjänst

Lagom till julhandeln lanserades urb-it, en Uber-inspirerad tjänst för snabba e-handelsleveranser. Affärsidén är, att i utbyte mot en andel av ordervärdet, hjälpa kedjor och butiker med leveranser inom en timme från beställningen.

1991 grundade Bror-Anders Månsson företaget Citymail som ett privat alternativ till det statliga monopolet och Posten. Föreget som delar ut industriell post, det vill säga försändelser från företag till andra företag eller till privatpersoner, såldes tio år senare till Posten Norge för cirka 145 miljoner kronor.

Nu har Månsson, tillsammans med Citymails tidigare vd Mats Forsberg, dragit igång ett nytt logistikföretag med fokus på snabba leveranser. Företaget som fått namnet urb-it hjälper fysiska butiker med en integrerad e-handel att leverera nätköp till kunden inom en timme.

Annons

När en kund handlar i butikens e-handel stoppas varan i en påse, precis som om man är på plats och handlar, för att sedan plockas upp av en ”urber”. Ett nätverk av studenter och andra privatpersoner som på kort varsel hämtar varor för att leverera till kunder.

Ska lanseras i Europa

Leveransen sker till fots, på cykel eller via kollektivtrafiken och inom en timme till den plats man själv önskar. Hemma, på kontoret eller ute på stan. Man har även möjligheten att följa sin beställning och var den befinner sig via en app. Det går även att ändra vart man vill ha sin vara levererad om man av någon anledningen måste flytta på sig.

Att använda sig av tjänsten kostar 129 kronor och generellt gäller det saker som går att bära med sig utan större ansträngning. Produkterna man kan köpa och få levererade med urb-it är markerade i anslutna nätbutiker.

Än så länge finns tjänsten bara i Stockholms innerstad och via urb-its hemsida kan man se vilka butiker som är anslutna. Målet är att företaget snabbt ska spridas till fler europeiska storstäder men först väntar en fullskalig lanseringen i Stockholm under våren.

 

Källa: SvD

Annons
Annons