Snabbt genomslag när Nigeria fick Blocketkopia

Zakaria Hersi grundade Efritin, Nigerias svar på Blocket. För Ehandel.se berättar han hur det är att starta onlinehandel i ett land där det bland annat krävdes hembesök för att vinna kundernas förtroende.

Zakaria Hersi flyttade från Sverige till Nigeria i december 2014 efter att Kinnevikägda Saltside Technologies hade frågat om han kunde tänka sig att flytta till Lagos och hålla i grundandet av vad koncernen menade skulle bli landets version av Blocket; en köp- och säljsida som fick namnet Efritin.com.

Han lade de första månaderna på att hantera administration, rekrytera personal och en hel del annat. Bedömningen var att det var nödvändigt att lansera på bred front och vid ett tillfälle höll Zakaria Hersi i 120 intervjuer på två dagar. Allt från chefer till kundtjänstpersonal skulle letas upp.

Annons

- Arbetslösheten är ganska hög i Nigeria och det är svårt att hitta personal med onlinekompetens så vi fick lägga ganska mycket tid på att träna upp personalen, berättar han.

Byggde databas med personuppgifter

Den 1 april 2015 hade Efritin vuxit till 75 anställda och i juni var personalskaran uppe i 180. När det blev dags för lansering i augusti 2015 kände sig Zakaria Hersi säker på att han och hans team hade byggt upp något bra.

- Det fanns en större potential men också stora tillitsproblem, på grund av alla bedrägerier som hade ägt rum. Vi behövde göra något drastiskt och bestämde oss därför för att vi fysiskt skulle verifiera varenda ny användare.

Menar du att ni åkte och hälsade på?

- Ja, exakt. Vi tog bilder och kollade id och sen byggde vi upp en databas. Det finns till exempel inga personnummer i Nigeria.

Nigeria är ett land med en befolkning på 180 miljoner människor. Bara i Lagos finns nära 22 miljoner människor, och på grund av den intensiva trafiken kunde det ta upp emot 48 timmar för Efritin att verifiera en användare.

- Vi märkte att vi måste bli mycket mer effektiva. Så vi tog in 30 motorcyklar och delade upp landet i områden och städer. Då fick vi så småningom ner verifieringstiden till 24 timmar och sen till fyra timmar. Det ökade tilliten jättemycket.

500 000 användare per månad

När det avancerade verifieringssystemet väl var på plats slog det Zakaria Hersi att Efritin lika gärna kunde utnyttja sitt logistiksystem till att börja med hemleveranser. På så sätt slapp sajtens användare att hitta lämpliga platser att mötas på och Efritin fick ett mervärde eftersom ingen konkurrent hade samma upplägg.

Annons

Efritin köpte in motorcyklar för snabbare hembesök - något som också gjorde det möjligt att erbjuda hemleverans

Sedan Efritin lanserades har sidan tagits emot väl. I mars 2016 hade företagets app laddats ner 200 000 gånger och sidan hade kommit upp i 500 000 användare per månad. Det totala värdet på produkterna som lagts upp på sajten har nu kommit upp i ett sammanlagt värde av 22 miljarder kronor.

Tidigare i år rullade Efritin även ut en ny tjänst som låter externa företag bygga upp butiker på marknadsplatsen. De får mot en månadskostnad bland annat tillgång till annonsutrymme och gratis leveranser. Tjänsten har hittills lockat 500 företag.

- Så vi har byggt upp en kvalificerad sajt på ganska kort tid. Det här kan annars ta flera år, säger Zakaria Hersi.

Vad är den största utmaningen med att lansera ett sånt här företag i Nigeria?

- Det är ju det här med tilliten. I Sverige är folk vana vid att köpa saker online, men där måste man utbilda folk från scratch för att få med dem på banan.

60 procent ville söka jobb

Efritin började i Lagos, som beräknas ha vuxit till 40 miljoner invånare 2050, och har de allra flesta av sina kunder i Nigerias åtta största städer. Till skillnad från i Kenya, där det enligt Zakaria Hersi finns ett extremt populärt Swish-liknande mobilbetalningsalternativ, vill de flesta i Nigeria betala kontant.

Vad var det som såldes på Efritin?

- Mycket telefoner, elektronik och bilar. Men en sak som stack ut var att 60 procent använde sidan till att söka jobb. Så vi införde ett sätt att verifiera även arbetsgivare genom att till exempel ringa samtal för att kvalitetssäkra jobben. Det var mycket uppskattat.

Nigeria har bland annat stora oljetillgångar och räknas som Afrikas största ekonomi, men Zakaria Hersi nämner Kenya och Tanzania som andra länder vars ekonomier också växer snabbt och där inte minst startup- och e-handelsscenen får allt större utrymme.

Han berättar att internationella bolag mellan åren 2014 och 2018 väntas investera en miljard dollar i afrikanska startups, och han tror att Europa kommer att se allt mer av den afrikanska e-handelsbranschen framöver.

- Ja, det finns stora chanser för det. Jag vet att det finns afrikanska bolag som köper teknik i Europa för att implementera i sina hemländer. Det tror jag kommer att bli mycket vanligare framöver. Jag tror också att e-handlare som Alibaba och Amazon kommer att gå mot Afrika, men förmodligen mest för att köpa upp företag. Det är inte så lätt att börja från scratch.

UPPDATERING: Produkterna på Efritin har kommit upp i ett värde av 22 miljarder svenska kronor, inte 22 miljoner som det tidigare stod i artikeln. 

Annons