Snart inleds rättegången mot Peder Molin

För 13 månader sedan kom polisen och knackade på hos e-handlaren Peder Molin. Han drev då nätvinbutiken Handlavin.se och förutom att man beslagtog vin åtalades han senare för olovlig försäljning av alkohol. Sedan dess har han väntat på sin rättegång men nu är det snart dags.

Det är nu över ett år sedan nätbutiken Handlavin.se och dess ägare Peder Molin fick påhälsning av beväpnade poliser. Efter husrannsakan togs vin i beslag och Peder, som kort efter händelsen stängde ner sajten, fick veta att han misstänktes för olovlig försäljning av alkohol.

Det trots att han sedan starten varit registrerad hos Skatteverket som distansförsäljare enligt lagen om alkoholskatt. Peder hade också en bankgaranti utställd på Skatteverket till säkerhet för betalningen av alkoholskatt, men i maj 2014 åtalades han vid Stockholms tingsrätt.

Annons

Företaget är alltså registrerat och godkänt av Skatteverket, som aldrig har haft några synpunkter. Utredningen visade också att företaget betalat alkoholskatt och att man inte sålt vin till minderåriga. Åklagaren pekar dock på att försäljning av alkohol till konsumenter i Sverige endast får ske av Systembolaget AB, detaljhandelsmonopolet, enligt alkohollagen.

Riskerar fängelse

Distanshandel med alkohol från ett annat EU-land är under vissa förutsättningar tillåtet, bland annat att verksamheten är registrerad i utlandet. Peders bolag var registrerat i Sverige och han riskerar därmed inte bara fängelse för att ha sålt Österrikiskt kvalitetsvin från små vingårdar, åklagaren vill också erlägga honom med böter på 250 000.

Det är inte svårt att förstå att Peder har haft ett långt och tufft år bakom sig, något han nu berättar om i ett blogginlägg. Som han själv skriver är det åtminstone dags för rättegång och den 5 maj ska han infinna sig.

– Det finns inte en natt som jag inte legat sömnlös de senaste 13 månaderna och tänkt på allt som hänt. Man har varit nere, deprimerad och funderat hur mitt liv skall bli i framtiden för mig och min familj. Men jag har åtminstone fått lite distans till allt som har hänt efter 13 månader. Men självklart undrar man fortfarande hur detta kommer slå mot mig. Kommer jag bli arbetslös, få betala enorma böter till staten och får jag vinka ”hej då” till min dotter när jag skall tillbringa en tid bakom galler, berättar Peder Molin.

Annons