Snart kan du genomföra ett köp med en selfie

Inom kort kommer det vara möjligt att verifiera sina onlineköp med en selfie. Efter att Alibaba berättat om Smile to Pay kommer MasterCard med en liknande teknik.

I mars meddelade den kinesiska e-handelsjätten Alibaba att de ville få dig att betala med ett leende, bokstavligen. Man skulle verifiera sitt köp genom ansiktsigenkänning och tekniken kallade man Smile to Pay. Folk glömmer lätt sina lösenord men inte sitt ansikte förklarade Alibaba.

Detta var tydligen inte en helt galen idé för nu sägs MasterCard jobba på en liknande teknik. Du ska inte behöva le, vilket inte heller är ett krav med Alibabas teknik, men genom att ta en selfie, ett självporträtt, så ska du kunna verifiera och genomföra ett köp.

Annons

Tekniken skall utvecklas i samarbete med Google, Apple, Microsoft och Samsung och sägs vara säkrare än dagens lösenord.

Bilden sparas inte

Systemet, som är en del av en mobil app, kallas ID Check och kommer att skapa ett digitalt "fingeravtryckt" av ditt ansikte som sedan kan jämföras med din nytagna selfie för att godkänna ett köp.

Företaget lovar dock att de inte kommer spara själva bilden av ditt ansikte. Det skall inte gå att återskapa bilden med den data som MasterCard kommer spara på sina servrar. Den mobila appen kommer även kräva att kunden blinkar för att utesluta att någon håller upp ett fotografi av användaren.

MasterCard hoppas att selfie-trenden kan leda till att den nya verifieringsmetoden blir populär. ID Check ska kunna användas både online och i fysiska butiker och förväntas rullas ut i slutet av året. Just nu är man redo att börja testa den nya appen på ett hundratal personer. På de telefoner som har en fingeravtrycksläsare kommer även möjligheten finnas att verifiera sitt köp med fingret istället för en selfie.

 

Källa: NYPostIRPW
Foto: MasterCard

Annons