Spotify lockar till sig nya sköna miljoner

Svenska Spotify är på väg att ta in ytterligare 100 miljoner dollar från externa finansiärer. I samband med finansierings-rundan värderas musiktjänsten till 3 miljarder dollar, en minskning med 1 miljard dollar sedan i våras.

Spotify är på god väg att ta in ytterligare pengar från externa finansiärer. Totalt ska det röra sig om drygt 100 miljoner dollar, ungefär 675 miljoner svenska kronor där investmentbanken Goldman Sachs ska vara en av flera investerare i det svenska bolaget

Det ryktades att Coca-Cola som Spotify sedan tidigare har ett samarbete med skulle vara med på den här finansieringsrundan, om så är fallet vet vi ännu inte.

Annons

Det här är andra gången som Spotify tar in en större summa pengar. Under 2011 gjorde man en liknande finansieringsrunda och även då tog företaget in omkring 100 miljoner dollar.

Gör fortfarande förlust

I samband med emissionssrundan väntades Spotify värderas till 4 miljarder dollar, cirka 27 miljarder kronor. Men värderingen gjordes innan Facebook gick in på börsen i våras och i dag har siffran sjunkit till 3 miljarder dollar, eller lite mer än 20 miljarder kronor.

Den svenska musiktjänsten fortsätter ändå att öka sin omsättning och Spotifys inkomster tros landa runt 900 miljoner dollar i år. Spotify som har runt 15 miljoner användare i 15 länder fortsätter dock att göra förlust.

Under förra året lanserade man sin tjänst i USA och på mindre än ett år hade man dubblat antalet betalande användare till mer än fyra miljoner amerikaner.

Något som är väldigt viktigt med tanke på att konvertera gratis-användare till betalande användare är Spotifys största inkomstkälla.

Källor: AllThingsD, CS

Annons