Städernas galna race för att locka till sig Amazons kontor

Lockfåglarna varierar från flirtiga meddelanden till jättelika kaktusar.

Årets stora världshändelse på e-handelsfronten är att en av planetens största näthandelsföretag, Amazon, är i full färd med att ta sitt huvudkontor till nya breddgrader. Bokstavligen. Vi har tidigare kunnat berätta om hur 40 miljarder står på spel. Orsaken är att Amazon har nämligen växt ur hemstaten Seattle och ska istället bygga ett nya huvudkontor någon annan stans i USA. Men vart?

50 000 jobb väntar vinnaren

Precis, det är där striden står. För att kunna sålla agnarna från vetet har Amazon låtit de städer som gärna vill ha e-handelsjätten till att etablera sig just hos dem, att skicka in sina pitchar.

Annons

Det konceptet har dock fått vissa nordamerikanska städer att gå helt bananas. Vilket förvisso kanske inte är så konstigt. Amazon utlovar nämligen 50 000 nya jobb till den lycklige vinnaren och vilken borgmästare skulle inte vilja se en sådan satsning just i sin stad?

Förvisso förväntar sig Amazon i utbyte mot detta såväl skattelättnader som diverse slopade avgifter, men det tycks inte ha hindrat en mängd städer från att anmäla sig som kandidater.

Sevärdheter i Amazons färger

Och kreativiteten är stor. Så pass att The Verge bestämde sig för att lista favoriterna. Vi hjälper er att röra på smilgroparna genom att återge några av dem här nedan.

I New York valde borgmästaren Bill de Blasio vid ett tillfälle att visa sin goda vilja gentemot e-handelsjätten genom att lysa upp samtliga stadens sevärdheter - däribland Empire State Building - med lampor i Amazons egen färg - orange.

1000 kommentarer om Kansas förträfflighet

I Kansas City hade borgmästaren en lite mer digital strategi. På Amazons sida ressencerade han inte färre än 1000 artiklar - samtliga med fem stjärnor. Och på var och en av dessa skrev han olika kommentarer, som alla passade på att belysa det förträffliga med just Kansas City. Ungefär såhär kunde det se ut:

- Jag bor i vackra Kansas City där det genomsnittliga huspriset är endast 122 tusen dollar, så jag vet att ett lyxigt boende inte behöver kosta skjortan.

Kaktusleverans mottogs ej

I Tuscon Arozona tog ett lokalt företag dock ett något ovanligt initiativ. För att visa sin uppskattning (?) för e-handelsgiganten levererade de en jättelik kaktus till deras huvudkontor. Kaktusen var så stor att den fick fraktas dit med bil, men dessvärre uppskattade Amazon varken gåvan eller ansträningen.

- Tack! Tyvätt kan vi inte acceptera gåvor (ens om de är riktigt coola), hälsade Amazon på twitter, varpå de efterskänkte växten till ett ökenmuséum.

Annons

“Vill du gå på dejt?”

I Birmingham, Alabama, valde man en mindre taggig metod för att flirta till sig ett av det nya huvudkontoret och skickade bland annat ut digitala meddelanden.

- Hej Amazon, vi har en 100-procentig matchning på Bumble. Vill du gå på dejt? stod det bland annat i ett av dem.

Namnbyte och 345 tunnland mark utlovas

Galnast av de alla var kanske ändå staden Stonecrest i Georgia. Där erbjöd man sig generöst att byta namn på staden till - ni gissade det - Amazon. Och 345 tunnland mark, ifall företaget skulle bestämma sig för att välja dem som ny stationeringsort, förstås.

Annons