Stäng webbutiken om du inte tycker om pengar

Anders Karlsson har tvingats till leveransstopp i flera veckor och analyserar nu konverteringen.

E-handelsprofilen och numera VD på Tonerlagret, Anders Karlsson, bloggar idag om detta med att stänga webbutiken under sommaren.

Av olika anledningar kan man behöva avvakta med leverans några veckor under sommaren. Du kanske bara bedriver din e-handel som ett hobbyprojekt eller så behöver du helt enkelt ta lite riktigt semester. Men är det en bra idé?

Annons

- På Barahandtag.se har vi tidigare år haft öppet som vanligt, precis som de flesta webbutiker har, men detta året har vår huvudleverantör köpt upp en konkurrent och hela lagret flyttas under tre veckor. Bra som fan eftersom vi får ett mycket större utbud, dåligt som attans med tanke på att vi inte kan leverera på 3-4 veckor, skriver Anders Karlsson, som driver flera olika nätbutiker.

När livet ger dig citroner gör man dock lemonad och Anders har tagit tillfället i akt att analysera hur trafiken påverkats av händelsen. Precis som många e-handlare som tar någon form av ledighet under sommaren så meddelade Anders Karlsson potentiella kunder både via nyhetsbrev och via en popup att leverans först kommer ske om några veckor.

"Bra idé om man inte tycker om pengar"

Så vad är effekten av detta? Enligt Anders Karlssons mätningar har hans konvertering sjunkit till 1,46 procent jämfört med 2,44 procent i juli 2015.

- Man kan konstatera att om man verkligen inte tycker om pengar så är det en riktigt bra idé att stänga ner webbutiken under sommaren. Självklart finns det undantag och detta är bara ett exempel från min verklighet, din kan såklart se helt annorlunda ut, konstaterar Anders Karlsson.

En sak som Anders inte verkar ha testat men som vi sett andra e-handlare använda är att erbjuda en rabatt för tålamodet. Det vill säga att kunder som beställer under en "mörk" icke-leveransperiod får 10-20 procent rabatt på sin order. Något som kanske kan bättra på siffrorna lite.

Anders ska samtidigt vara ganska nöjd med att folk fortfarande handlar även om de får vänta flera veckor på leverans.

- Jag tycker nog ändå att konverteringsgraden är relativt hög för någon som fått besked om att de får vänta 3-4 veckor på sina produkter. Jag tror också konverteringsgraden kommer att öka något ju närmare datumet för att vi kan börja utleverera igen vi kommer, säger Anders Karlsson.

Annons
Annons