Startades av Gekås grundare – nu i rekonstruktion

170 fordringsägare väntar på att få betalt.

Trots att e-handeln numera växer kraftigt i så gott som alla branscher, har varuhuset och turistdestinationen Gekås i Ullared inga problem med att omsätta miljardbelopp från år till år. Att bolaget inte har någon e-handel spelar ingen roll - kunderna kör från hela Norden för att besöka handelsmeckat i de halländska skogarna.

LÄS ÄVEN: Gekås nya storsatsning: "Som e-handel fast bättre"

Annons

Gekås grundades på 60-talet av entreprenören Göran Karlsson, som också ägde företaget fram till början av 90-talet. Vad som förmodligen är mindre känt är att Karlsson i slutet av samma decennium drog igång ett nytt handelsföretag, som var tänkt att ta Sverige med storm. Efter några mindre lyckade försök med en e-handelsverksamhet år 1998, köpte Göran Karlsson Verktygsboden i Veddige, och det blev startskottet på kedjan Karlssons Byggvaruhus.

Inga mer pengar från ägarna

Drygt 20 år senare har dock Karlssons Byggvaruhus - som för närvarande saknar e-handelsverksamhet - stött på ett ordentligt farthinder. Sedan en tid tillbaka befinner sig bolaget i en rekonstruktion. För att möta utvecklingen har företaget bland annat stängt ett antal butiker och sitt centrallager, samt dragit ner på sina personalkostnader. Men ansträngningarna har inte varit tillräckliga, trots att bolagets ägare dessutom har tillfört totalt 30 miljoner kronor sedan 2015.

- Orsaken till att Bolaget ansökt om företagsrekonstruktion är att Bolaget fått allvarliga likviditetsproblem till följd av resultatutvecklingen samt att aktieägarna beslutat att i dagsläget inte tillföra Bolaget ytterligare kapital, skriver rekonstruktören Christian Andersch i den tillfälliga rekonstruktionsplan som i mars lämnades in till Göteborgs Tingsrätt.

Väntar på svar om nedskrivna skulder

År 2018 omsatte Karlssons Byggvaruhus 155 miljoner kronor, men bakom den siffran döljer sig ett berg av skulder. I den pågående rekonstruktionen finns det enligt Christian Andersch cirka 170 fordringsägare.

Redan när rekonstruktionen inleddes bedömde Andersch att den troliga vägen framåt skulle vara att begära eftergifter från de bolag som väntar på att få betalt. Det innebär att de inte kommer att få betalt hela det belopp som Karlssons egentligen är skyldigt att betala, eftersom en viss andel - vanligen 25 procent - dras av.

Nu har ett ackordsförslag skickats ut till raden av väntande företag.

- Vi har fått svar från många och kommer att skicka ut en påminnelse snart. Vi hoppas förstås på att få svar från några fler, säger Christian Andersch till Ehandel.se.

"Har goda förhoppningar"

Advokatens plan är att inom några veckor begära en förhandling i tingsrätten. Om en sådan blir av räcker det att fordringsägare som tillsammans står för minst 75 procent av det efterfrågade beloppet ska vara med på det föreslagna ackordet. Då blir det ett så kallat tvingande ackord som resten av fordringsägarna helt enkelt får gå med på.

Annons

- Arbetet fortskrider enligt plan och jag har goda förhoppningar om att det här ska gå bra, fortsätter Christian Andersch.

Såvida förlängning inte begärs måste ett besked om hur rekonstruktionen ska genomföras ha inkommit till Göteborgs Tingsrätt senast den 19 maj.

Ehandel.se har sökt Caroline Thelin, vd för Karlsson Byggvaruhus, för en kommentar.

Annons