Stora investeringar gör att Amazon visar förlust

Amazon omsättning fortsätter att öka, under årets tredje kvartal redovisar man en försäljning på 13.8 miljarder dollar. Det är en ökning med en dryg miljard dollar jämfört med årets andra kvartal.

Men trots ökad försäljning har vinsten under det senaste året fortsatt att sjunka för nätjätten. Under tredje kvartalet 2011 visade man upp en vinst på 63 miljoner dollar och under årets andra kvartal var vinsten nere på ”låga” 7 miljoner dollar. Under årets tredje kvartal visar man till och med upp en förlust på 274 miljoner dollar.

Men det ska enligt Amazon vara helt enligt planerna. Redan i juli meddelade företaget att man räknade med en förlust på mellan 50 till 350 miljoner dollar under tredje kvartalet.

Annons

Har investerat aggressivt

För några månader sedan kommenterade Amazons ekonomichef, Tom Szkutak de sjunkande siffrorna med att företaget just nu är inne i en period med stora investeringar.

– Vi investerar aggressivt på grund av de möjligheter vi ser. Och vi kommer att fortsätta göra det, berättade Tom Szkutak.

Främst har Amazon investerat stora summor i nya distributionscentraler och man köpte också upp robottillverkaren och mjukvaruföretaget Kiva Systems för 775 miljoner dollar.

Szkutak pekar också på den senaste lanseringen av Amazon Cloud Drive i Spanien och Italien, samt ytterligare investeringar i den europeiska videotjänsten LoveFilm och det långsiktiga projektet Web Services.

Förutom det är man också mitt uppe i produktionen av sin nya läsplatta Kindle Fire HD som kommer att släppas i slutet av november.

Annons

Rejäl ökning under kommande kvartal

Amazons marginaler är historiskt sett ganska snäva, och det är inte ovanligt att företaget rapporterar hög försäljning men relativt låg vinst, åtminstone under det senaste året.

Men med tanke på Amazons svaga resultat i år, behöver nog alla investeringar snart börja betala av sig för att hålla aktieägarna nöjda.

Amazon säger sig räkna med att försäljningen kommer att öka rejält de kommande månaderna och landa någonstans mellan 20,25 till 22,75 miljarder dollar för det fjärde kvartalet.

 

Källa: The Verge, SvD

Annons