Stora omnikedjor rasar mot fastighetsägare

Minskade kundströmmar men dyrare butikslokaler.

Flera stora svenska företag har på senaste tiden riktat kritik mot de allt högre hyror som hyresvärdarna begär för butikslokalerna. Nu stämmer även Ur&Penn in i kritiken mot fastighetsägarna.

- Vi är förundrade över att många hyresvärdar som väljer att aggressivt höja hyrorna trots att trafiken sjunker och vakansgraden ökar. Samarbetet mellan hyresgäster och hyresvärdar är därför i en kritisk period som kommer påverka oss alla för en mycket lång tid framöver. Vi stämmer därför in i kritiken tillsammans med KICKS och Clas Ohlson, och uppmanar hyresvärdar och fastighetsägare att reflektera över rådande situation, säger Abed Al Saffar, vd på Ur&Penn, i ett pressmeddelande.

Annons

Då hyrorna kontinuerligt höjs samtidigt som kundunderlaget förblir det samma, är det svårt för företagen att få omsättningen för de fysiska butikerna att gå runt. Abed Al Saffar efterfrågar en bättre dialog med fastighetsägarna och konkreta förändringar.

Ett utbrett branschproblem

Ehandel.se har tidigare skrivit om hur Freddy Sobin, vd för Kicks, kritiserat fastighetsägarna på grund av höga hyror. Enligt honom måste hyran för lokalerna anpassas efter den minskande kundströmmen. Detta då allt mer av företagens omsättning går över till e-handeln.

- Det är ett utbrett och ohållbart problem att fastighetsägare inte anpassar hyresnivån efter rådande marknadsutveckling. Vi ser överlag en fortsatt hög och i många fall ökande konverteringsgrad i våra butiker, men när kundströmmarna minskar måste hyresnivåerna justeras därefter, kommenterade Freddy Sobin.

LÄS ÄVEN: Ohållbart att fastighetsägare inte anpassar hyresnivån

I början av maj i år meddelade han att affärskedjan kommer att börja stänga ner ett antal fysiska butiker. Detta på grund av att det inte går att motivera att ha kvar butikslokalerna om hyran är för hög. 

Även Lotta Lyrå, vd för Clas Ohlson, beskriver en liknande problematik. I företagets senaste bokslutsrapport skriver hon att hyresvillkoren är ett strukturellt problem som rör hela branschen.

- Samtidigt som detaljhandeln genomgår en globalisering med ökad konkurrens ser vi att kvadratmeterpriset på butikslokaler inte har justerats och att fastighetsägare därmed inte påverkats till följd av förändrade marknadsvillkor, skrev Lotta Lyrå i Clas Ohlsons bokslutsrapport.

Handeln går över till nätet

Abed Al Saffar menar att de höga hyrorna kommer att leda till ett uppsving för e-handelsbutikerna. Desto mer utbudet i den fysiska handeln begränsas, desto mer självklart blir det för kunderna att klicka hem varorna i stället. 

Annons

- Vi ser orosmoln för hur attraktiv den fysiska handeln kommer vara i kundens ögon i framtiden. Vakanta butikslägen, i både gallerior och stadskärnor, skickar en direkt hänvisning till kunder att de ska vända sig någon annanstans, säger Abed Al Saffar.  

Annons