Storbank uppmanar till köp av Kinnevikaktien

Kinneviksaktien har haft en tuff tid på börsen, delvis beroende av sviktande besökssiffror för Kinneviks modesajt Zalando. Storbanken Goldman Sachs tror däremot starkt på investmentbolaget och köprekommenderar aktien.

Efter att data som visat på en avtagande besökstillväxttakt för Zalando publicerats har Kinnevikaktien tappat på börsen. Enligt Veckans Affärer har kursen tappat mer än 25 procent sedan toppen på 313:10 kronor den 9 januari.

Nordea har vid ett par tillfällen gått ut med säljrekommendation på aktien. Något även det schweiziska analyshuset UBS gjort. Investmentbanken Goldman Sachs, som tidigare värderat Zalando till 100 miljarder dollar, har däremot varit av en helt annan åsikt hela tiden.

Annons

Storbanken fortsätter att gå emot strömmen och tror starkt på det svenska bolaget som tappat rejält på sistone. Banken säger att marknadsreaktionerna är överdrivna och köprekommenderar nu aktien.

Exkluderat mobila enheter

Goldman Sachs anger fem huvudsakliga skäl till varför kursen tappat mer än 25 procent sedan toppnoteringen den 9 januari. En anledning är just Comscores statistik som visade på en inbromsande besökstillväxttakt till Zalando i höstas. Något som späddes på ytterligare i februari.

Enligt Goldman Sachs är den irrelevant eftersom statistiken som redovisats exkluderar den ökande trafiken från mobila enheter. Något Comscores Skandinavienchef Gerben Boot bekräftat. Förutom det har nyheten om att Mia Brunell Livfors lämnar sitt uppdrag som vd för Kinnevik tagit många på sängen.

Goldman Sachs säger också att marknaden överreagerat på Zalandos senaste bokslutsrapport. Samtidigt har Zalando-konkurrenter visat upp sviktande försäljningssiffror. Något som resulterat i börsfall för konkurrenterna och som dragit med Zalando i fallet.

Lågt värderad

Goldman Sachs konstaterar också att hälften av Kinneviks substansvärde består av börsnoterade aktier som i princip stått still under nedgången. Något som innebär att värderingen av onlineinnehaven i princip halverats sedan Kinneviks 25-procentiga kursfall.

Noterade onlinebolag har däremot bara backat 20-25 procent på börsen under samma period, något som enligt Goldman Sachs gör Kinneviks redan tidigare lågt värderade onlineinnehav, jämfört med de noterade bolagen, ännu lägre, skriver Veckans Affärer.

Källa: Veckans Affärer (1, 2)

Annons
Annons